Na današnji dan 1882. godine rođen je astrofizičar Artur Edington

Foto: Wikimedia

 

Tekst: J. Žugić

Artur Edington je bio engleski astrofizičar koji je radio početkom 20. veka i mnogo je doprineo popularizaciji teško shvatljivih teorija i pojava. Po njemu je nazvana Edingtonova granica, odnosno maksimalna sjajnost objekta, poput zvezde, koju ona može da postigne kada postoji balans između radijacije ka spolja i gravitacijske sile ka unutra. On je oko 1920. predvideo otkriće i mehanizme procesa nuklearne fuzije u zvezdama, u vreme kada se o izvorima energija zvezda nije ništa znalo. 

Poznat je i po tome što je proverio i jednostavno objasnio teoriju relativnosti. Ta teorija je tokom Prvog svetskog rata bila veoma nepopularna, a Edington je bio jedan od retkih koji je uopšte mogao da razume teoriju relativnosti i usudio se da je proveri tokom pomračenja Sunca u maju 1919. godine.

Naime, teorija podrazumeva da svetlost menja svoj pravac kada prolazi pored ogromnih objekata kao što su zvezde, zbog njihovih gravitacionih polja. Zato bi se činilo da zvezde koje se na nebu nalaze blizu Sunca imaju malo pomeren položaj. To može da se vidi samo tokom pomračenja jer inače te zvezde ne mogu da se vide zbog Sunčeve svetlosti. 

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

podeli