На данашњи дан 1965. године Алексеј Аркипович Леонов постао је први човек који је током свемирске мисије напустио летелицу и боравио у отвореном свемиру

На данашњи дан 1965. године, пре тачно 51 годину, Алексеј Аркипович Леонов, совјетски космонаут и генерал ваздухопловства, постао је први човек који је током свемирске мисије напустио летелицу и боравио у отвореном свемиру. Ван летелице провео је укупно 12 минута.

Његова прва успешна шетња по отвореном свемиру одиграла се током мисије Восход 2. Првобитно је било планирано да руски космонаут изађе ван летелице током мисије Восток 1. Осим тога, Леонов је требало да буде и први Совјет који се искрцао на Месец, међутим, мисија је била отказана.

Између 1976. и 1982. године био је командант и један од руководилаца тренинг центра за космонауте „Јуриј Гагарин“. Леонов тренутно има 81 годину и једини је преживели астронаут програма Восток. Леонов је такође познат и као уметник и сликар.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели