Научни круг

Самит о будућности Одговорног истраживања и иновација

Дводневни виртуелни самит ће представити кључне закључке и резултате пројекта RRING који је окупио глобалну мрежу актера у широком кругу одговорне науке

Пројекат RRING (Responsible Research and Innovation Networked Globally), који финансира Европска комисија у оквиру програма за истраживање и иновације Хоризонт 2020, спровео је низ активности са циљем бољег разумевања и повезивања концепта Одговорног истраживања и иновација (RRI – Responsible Research and Innovation) широм света. Осим тога, пројекат је креирао препоруке намењене побољшању веза науке и друштва, и јачању истраживачке заједнице, у складу са Унесковим Препорукама о науци и научним истраживачима. Овај документ, усвојен на Генералној скупштини Унеска 2017. године, намењен је усмеравању, вредновању и оцени односа науке и друштва, и позиције истраживача у националним системима земаља чланица.

На самом крају пројекта, у оквиру завршног самита 19. и 20. априла, водећи учесници пројекта и екстерни сарадници и партнери ће разговарати о прикупљеним подацима и увидима који су добијени ангажманом RRING заједнице. На самиту ће, између осталих, учествовати представници Унеска, Уједињених нација, организација Future Earth, PRIA и ICORSA, и других.

Активности пројекта показале су да је потребна боља сарадња међу свим заинтересованим странама у науци и технологији, усмерена на јавне политике и процес доношења одлука. Неопходно је заједничко деловање како би се побољшали аспекти попут јавног ангажмана, отвореног приступа науци, родне равноправности, етике и научног образовања, као и да наука и технологија активно доприносе постизању Циљева одрживог развоја (SDGs – Sustainable Development Goals).

У циљу подршке заинтересованих страна у науци и технологији, и обезбеђивања алата за постизање све веће одговорности и слободе у истраживању и иновацијама, RRING је развио Препоруке за развој конкурентске предности засноване на RRI концепту. Такође, пројекат је спровео истраживање у земљама које су припремиле и предале националне извештаје на Унескове Препоруке, кроз праћење и мерење напретка у оквиру 10 кључних области.

RRING заједница овим прелази изван оквира самог пројекта и постаје отворена мрежа која шири и дели идеје Одговорног истраживања и иновација. Чланови мреже тренутно долазе из преко 60 земаља, међу којима је и Србија. Сви они деле заједничку визију учења, размене и повезивања изванредних истраживачких пракси широм света како би побољшали квалитет и утицај научног истраживања на глобалном нивоу.

Кроз обуке које организује, размену знања и умрежавање, RRING заједница неће подржати само националне процене и извештавања у оквиру Унескових Препорука, већ ће омогућити и размену пракси и знања на глобалном нивоу, тражећи начине за побољшање, примену и развој посебно дизајнираних алата.

 

Сви заинтересовани за придруживање RRING заједници, могу се регистровати на линку.

Пријава за RRING самит је бесплатна, а програм се може видети ОВДЕ.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs