Научни круг

Наука у служби војске?

Након састанка министрa одбране Зорана Ђорђевића са представницима Националог конвента о ЕУ стопирана спорна Уредба у области истраживања значајних за одбрану земље

Текст: И. Хорват

У фокусу научне заједнице прошле недеље била је нова уредба Министарства одбране којом се уређује област научних и других истраживања значајних за одбрану земље. Овом Уредбом предлагало се увођење поступка за добијање дозволе за спровођење ових истраживања са страним лицима, што је изазвало оштре реакције научне заједнице и цивилног сектора.

Током састанка одржаног у петак, 7. априла, са министром одбране Зораном Ђорђевићем, представници Националног конвента о ЕУ затражили су да се Уредба повуче из процедуре усвајања, наводећи да ограничава академске слободе и права на слободу изражавања, крши Устав наше земље, Европску конвенцију о људским правима, али и да је у супротности са стратешким опредељењем Републике Србије за приступање ЕУ.

Како се наводи на сајту Министарства одбране, на састанку је постигнута сагласност да се у наредном периоду заједничким радом представника Министарства одбране и невладиног сектора размотре спорни чланови Предлога уредбе, пре него што се она упути Влади на усвајање.

Представници Националног конвента истакли су у свом саопштењу да рестрикције које би ова уредба увела не постоје у демократским друштвима, да би се њеним усвајањем онемогућила готово сва истраживања у Србији, као и међународна научна сарадња и да би се знатно отежао рад привредним субјектима.

На састанку су, поред министра Ђорђевића, присуствовали и Соња Стојановић-Гајић, директорка Београдског центра за безбедносну политику, Наташа Драгојловић, коориднаторка Националног конвента о Европској унији, Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност, Натан Албахари, програмски менаџер ISAC Фонда, и Милан Антонијевић, директор Комитета правника за људска права (YUCOM).

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs