Реконструкција науке

Најављен нови пројектни циклус

Шта истраживаче чека у новом пројектном циклусу који је управо најавило Министарство просвете, науке и технолошког развоја?

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја најавило је конкурс за нови пројектни циклус, који прати недавно објављену Стратегију научног и технолошког развоја. Пројектни циклус траје од 2016. до 2019. (у пољу технолошког развоја), односно од 2016. до 2020. (у пољу тзв. основних истраживања).

Како је навело у саопштењу, Министарство планира да распише конкурс за нови истраживачки циклус након усвајања акта о финансирању и праћењу пројеката, као и усвајања правилника о категоризацији и рангирању научних часописа.

Пројектни циклус је вишегодишњи период у који се смештају пројекти које финансира Министарство. Конкурс дефинише правила аплицирања за средства Министарства, као и одређене оквире пројектних истраживања. Шта истраживаче чека у овом погледу?

Министарство је најавило ограничење од најмање 5, а највише 25 истраживача у оквиру једног пројекта. Истраживача може бити и мање од 5, али то подразумева посебан предлог матичног научног одбора и Министарства.

Након објављивања, на конкурс се са пројектом може пријавити било који истраживач са пуним радним временом у акредитованој научноистраживачкој организацији.

Ако пројекат добије финансијску подршку Министарства, овај истраживач постаје руководилац пројекта. Како се наводи у најави конкурса, нико не може бити руководилац на више од једног пројекта које финансира Министарство у оквиру једног пројектног циклуса.

Учешће на пројектима је такође ограничено. Један истраживач може бити пријављен на највише два пројекта које финансира Министарство. У случају студената на докторским студијама и истраживачима у фази припреме докторске дисертације, ово ограничење се спушта на максимално један активан пројекат.

Једном када Министарство добије апликације за конкурс, спроводи се оцењивање предлога пројекта. Пројекат оцењује два рецензента, по научним целинама: природно-математичке, медицинске, хуманистичке, друштвене, техничко-технолошке и биотехничке науке.

Приликом оцењивања пројекта, 65% оцене долази из његове рецензије, а 35% из постигнутих квантитативних резултата. Како је навело Министарство, квантитативни резултати подразумевају процену научноистраживачких резултата постигнутих у периоду од 2011. до 2015. године.

Поред најављивања конкурса за нови пројектни циклус, Министарство је усвојило и нови Правилник о поступку, начину вредновања и квантитативном исказивању научноистраживачких резултата истраживача, који ступа на снагу 9. марта.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs