Научни круг

Милица Момчиловић на челу Светске федерације научних новинара

На Светској конференцији научних новинара 2019, одржаној почетком јула у Лозани, Милица Момчиловић, уредница и водитељка Радио-телевизије Србије, изабрана је за председницу ове међународне организације

Фото: Balkan Network of Science Journalists

Текст: Ђорђе Петровић

Светска федерација научних новинара (World Federation of Science Journalists, WFSJ) има нову председницу – Милицу Момчиловић, уредницу и водитељку Радио-телевизије Србије и чланицу Одбора Балканске мреже научних новинара. Она је на ову престижну позицију изабрана на Светској конференцији научних новинара 2019, којој је почетком јула у Лозани присуствовало 1200 учесника, углавном новинара, из чак 80 држава.

Фото: Balkan Network of Science Journalists

Милица је од 2017. обављала функцију потпредседнице ове међународне организације, да би сада председничко место преузела од Мухамеда Јахија, извршног директора часописа Nature Research за Блиски исток. Након што је именована за председницу WFSJ, најавила је да ће се следећа, дванаеста Светска конференција научних новинара 2021, одржати у колумбијском граду Медељину.

Фото: Balkan Network of Science Journalists

Светска федерација научних новинара је непрофитна, невладина организација, која представља више од 50 удружења научних новинара и готово 10.000 новинара – из Африке, Северне и Јужне Америке, Азије, Пацифика, Европе и са Блиског истока – чији је посао да извештавају о научним и технолошким достигнућима. Задатак ове међународне организације је да охрабрује и оснажује критички приступ приликом извештавања о науци, технологији, животној средини, здравству, медицини, пољопривреди и сродним областима.

Светска федерација настоји да научно новинарство промовише као спону између научне заједнице и јавности, а научне новинаре афирмише као кључне актере у савременим демократским друштвима. Њени циљеви су да побољша квалитет извештавања о науци, промовише одређене новинарске стандарде и подржи новинаре који прате науку и технологију широм света.

 

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs