Догађаји

Живот у нестајању

У сусрет Светском дану биодиверзитета, у суботу 21. маја у клубу Кенозоик отвара се изложба Анима мунди и премијерно приказује филм Свет у нестајању

У сусрет Светском дану биодиверзитета, у суботу 21. маја у 20 часова у клубу Кенозоик, Завод за заштиту природе Србије организује догађај у циљу подизања свести о значају сарадње у циљу заштите ретких и угрожених врста, као и примене Конвенције о међународној трговини ретким и угроженим врстама (CITES Конвенција).

Овим поводом биће отворена изложба фотографија „Анима мунди“, аутора Миливоја Крвавца, са мотивима најугроженијих врста и станишта светских центара биодиверзитета. Премијерно ће бити приказан и докуметарни филм „Свет у нестајању”. Филм је сниман на Шри Ланки током 2015. и 2016. године, као део међународне иницијативе за сузбијању илегалне трговине дивљим врстама у којој је испред Србија такође учествовао Крвавац, као експерт и аутор.

Уједињене нације су прогласиле 22. мај за Светски дан биодиверзитета у циљу подизања свести јавности о значају очувања и заштите природе. Код становника наше земље последњих година свест о овом проблему значајно се мења у контексту препознавања квалитета и очуваности природе као показатеља и стандарда здраве животне средине.

Догађај поводом обележавања Дана биодиверзитета Завод за заштиту природе Србије жели да прикаже у којој мери илегална трговина доприноси угрожености врста на глобалном нивоу,  као и значај међународне сарадње у примени CITES Конвенцијe. Овај међународни уговор су ратификовале 182 државе. Република Србија ратификовала је CITES конвенцију 2001. године.

У циљу очувања биодиверзитета и заштите ретких врста, у Србији је под заштитом 2633 дивљих врста биљака, животиња и гљива. Најочуванији и најзначајнији делови природне баштине проглашени су за заштићена подручја и тренутно чине 6,53 одсто територије Србије.

Обележавање Светског дана биодиверзитета

Субота, 21. мај, 20 часова

Клуб Кенозоик

Цетињска 15а, Београд

20.00 – 20.30 Отварање изложбе „Анима мунди“

20.30 – 21.00 Премијерно приказивање филма ”Свет у нестајању”

21-00 – 22.00 Коктел

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs