Изложбе

Белешке бурних односа

Аустријски културни форум Београд, Институт за савремену историју и Музеј града Београда, организују изложбу под називом „Белешке бурних односа – аустријско-српски односи од 1836. до 1914. године“

Изложба „Белешке бурних односа – аустријско-српски односи од 1836. до 1914. године“, у организацији Аустријског културног форума Београд, Института за савремену историју и Музеја града Београда, отвориће се у понедељак, 8. септембра, у 18 часова, у Конаку кнегиње Љубице, у Сали под сводовима, Кнеза Симе Марковића 8. 

Изложбу ће свечано отворити Ивица Дачић, министар спољних послова Републике Србије, а још ће говорити в.д. директора Музеја града Београда, Татјана Корићанац, директор Института за савремену историју проф. др Момчило Павловић и амбасадор Републике Аустрије у Србији др Јоханес Ајгнер.

„Белешке бурних односа“ својим идејним концептом представља сву сложеност, многострукост и интензивност односа између Аустрије и Србије, који се најчешће гледају само кроз визуру почетка Првог светског рата 1914. године, када су они дошли до најниже тачке у својој историји. 

Доц. др Ханес Лајдингер са Универзитета у Бечу, др Данило Шаренац, научни сарадник у Институту за савремену историју, и Владимир Томић, виши кустос Музеја града Београда, покушали су да прикажу управо ту димензију густо испреплетаних, блиских, али у исто време компликованих односа два народа, тиме не занемарујући политичке супротности које су на крају довеле до рата. 

Изложба ће бтити отворена до 5. октобра 2014. године. 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs