Научни круг

Аеросонар на изложби BeoAir у Лос Анђелесу

У петак, 26. фебруара, биће отворена изложба BeoAir у виртуелном простору на којој ће бити представљена просторно-звучна инсталација Аеросонар. Изложбу организује галерија Studio 106L.A. под покровитељством Центра за науку и уметност (UCLA) из Лос Анђелеса, са циљем подизања свести о загађењу ваздуха у Србији. Изложби ће претходити панелдискусија, где ће научници и уметници разговарати о загађењу ваздуха, као и решењима за сузбијање овог проблема.

BEO AIR ИЗЛОЖБА

Изложба BeoAir има за циљ да публици представи радове српских уметника и трансдисциплинарних пројектних тимова који се баве проблемом загађења ваздуха у Србији. Квалитет ваздуха у Србији је велики проблем: мерења показују да грађани широм земље удишу ваздух који се сматра штетним по здравље. Концентрације pm2,5 и pm10 честица су много веће од оних које су Европска унија и Светска здравствена организација поставиле као граничне за заштиту здравља.

Изложбу BeoAir ће од 26. фебруара бити могуће погледати на сајту галерије Studio 106L.A.

АЕРОСОНАР

Аеросонар је просторно-звучна инсталација која загађење ваздуха на макро нивоу приказује у микро окружењу изложбеног простора, док истовремено указује на утицај човека на овај процес. Музичка композиција инсталације настаје тако што се тренутно јавно доступни подаци о загађењу ваздуха преводе у звук у реалном времену и омогућава доживљај загађења ваздуха претежно чулом слуха, што иначе није случај. Уласком у саму инсталацију и променама услова у простору мења се и музичка композиција, чиме посетилац постаје свестан свог утицаја на животну средину. Аеросонар је премијерно представљен у септембру 2020. године на манифестацији art+science lab, у петом издању art+science програма ЦПН-а, у КЦ Магацину. Истовремено, овај рад је представљен у виртуелном простору на фестивалу Ars Electronica и ESOF конференцији у Трсту. Ауторски тим чине Ана Тодосијевић, Марија Шумарац и Ана Анастасов, уз научну подршку др Бојана Кенига и Александра Килибарде.

Аеросонар је резултат сарадње уметника и научника у оквиру a+s+cpn селекције Центра за промоцију науке, као део активности на пројекту European ARTificial Intelligence Lab.

ПАНЕЛ-ДИСКУСИЈА О ЗАГАЂЕЊУ ВАЗДУХА У СРБИЈИ

Изложби ће претходити панел-дискусија на којој ће уметници и научници дискутовати о проблему загађења ваздуха у Србији. Учесници дискусије су др Сузан Полсон, др Душан Тодоровић, Ана Тодосијевић, Марија Шумарац и Сања Ћопић. Дискусију је могуће пратити уживо на Јутјуб каналу BeoAir Panel, 23. фебруара, са почетком у 21 час.

Више информација о панелу BeoAir можете пронаћи на следећем линку.

 

Линкови:

Изложба

Панел-дискусија инфо

Јутјуб канал за праћење панел-дискусије

 

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs