Загревање је већ почело у неколико градова у оквиру промотивних активности, Недеља истраживача почиње 25. септембра, а велика завршница биће 29. и 30. септембра од 16 до 22 сата.

Свечано отварање биће организовано у Београду, 29. септембра, у 16 сати, у Музеју науке и технике.

У главном граду, посетиоце, већ традиционално, чека лов на благо, са стартном позицијом на платоу испред Народног музеја, затим велика научна авантура и отворена лабораторија на Факултету за физичку хемију где ће моћи да заврте научну вртешку и завире у уређаје који покрећу свет, те да направе гориво будућности. Програми ће бити одржани и у Научном клубу Центра за промоцију науке, платоу испред Природно-математичког факултета, у Луки Београд и у тржним центрима Ушће и БИГ.

На данашњој конференцији за медије, одржаној у ЕУ Инфо центру, сазнали смо да између 300 и 500 научника сваке године учествује у припреми овог догађаја који се истовремено одржава и у целој Европи.

Фото: Марија Коњикушић

Програм Европске ноћи истраживача представиле су Александра Дивац Ранков, испред Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Данијела Вучићевић испред Центра за промоцију науке.

„У сусрет Ноћи истраживача очекују нас бројни промотвини садржаји, неки већ сутра, као што је дружење са  ученицима и наставницима ОШ ’Јован Поповић’ који ће, у оквиру Соларне школе, показати каква енергија  покреће младе ученике да се баве науком и истражују и више од онога што добијају у школи“, истакла је Александра Дивац Ранков.

Она је поменула да ће ван Београда један од главних центара дешавања бити Поморавље „од вртића до гимназија и даље“.

„Целе следеће недеље тамо имамо активности. У Параћину можете да сазнате какву моћ има струја, колико је јака паукова мрежа, док ћете у Рековцу моћи да учествујете у трци кроз Њутнове законе. У Ћуприји ћете открити како да победите у стоном фудбалу, направите космичке капсуле или сопствену дугу, да је увек имате поред себе. У Деспотовцу можете да видите како фунцкионише људско око, а у Свилајнцу како настају фосили и живе мрави“, навела је Александра Дивац Ранков само неке од бројних садржаја припремљених у оквиру пројекта SciencesCool.

Данијела Вучићевић из Центра за промоцију науке представила је пројекат ReFocuS Art који се одржава већ другу годину.

Фото: Марија Коњикушић

„Центар за промоцију науке је током целе године радио на припреми и осмишљавању овог програма. Са одабраним школама радили смо на конкурсима ‘Стварајмо заједно’ и ‘Зелени дневник’. Оне ће на Ноћи истраживача представити своје производе и прототипове засноване на СТЕАМ-у“, изјавила је Данијела Вучићевић.

Програм почиње у недељу, 24. септембра од 17 до 20 сати у београдском БИГ фешн тржном центру, где ће Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић” направити загревање и кроз разне активности нам показати „зашто су наука и уметност блиске и како у уметности видимо спас за науку јер, када укључите уметност остаје машта, правила се бришу а границе за истраживање постају безграничне”.

У научним клубовима широм Србије, почев од понедељка, 25. септембра, биће одржане активности за публику различитог узраста у оквиру Недеље истраживача. У Шапцу ће, помоћу оригами активности, моћи да се врате у ледено доба и упознају омиљене диносаурусе, а у уторак почиње са радом научни кафе у Крагујевцу који ће, на веома једноставан начин, приближити науку свима.

„Од ове године имамо два нова научна клуба у Новом Саду и Зајечару која су допринела децентрализацији науке. Морамо да изађемо из Београда и повежемо се на нивоу локала и заједно са сарадницима радимо на битним стварима“, истакла је Данијела Вучићевић.

Као мали увод у оно што нас чека у 14. Европској ноћи истраживача, присуствовали смо експриментима из поставке „Кућна хемија“ Отворене лабораторије Факултета за физичку хемију. Сазнали смо како, помоћу супстанци које имамо у кући, можемо да надувамо балон без даха или да направимо хемијског камелеона у посуди.

Фото: Марија Коњикушић

Европска ноћ истраживача организована је уз подршку Европске уније са циљем да на занимљив начин афирмише истраживаче и науку, а у Србији се реализује кроз два поменута пројекта: ReFocuS Art и SciencesCool.

Координатор пројекта ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art) је Центар за промоцију науке у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Институтом од националног значаја за Републику Србију, Природно-математичким факултетом из Ниша и Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац.

Координатор пројекта SciencesCool (Science on the move – from lab to streets & school) је Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду у партнерству са Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду.

Пројекти су финансирани из програма „HORIZON EUROPE“, највећег програма Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма „Марија Склодовска-Кири”.

Више информација о садржајима, локацијама и сатници 14. Европске ноћи истраживача можете наћи на званичном сајту: nocistrazivaca.rs

подели