CLIMATE PICNIC је менторски програм у области истраживања климатских промена који ће трајати 8 месеци. Програм ће организовати истраживачи Института за метеорологију, Физичког факултета, а руководилац програма је проф. др Владимир Ђурђевић (vdj@ff.bg.ac.rs).

Можете аплицирати ако сте докторирали у последњих пет година или сте студент докторских студија. Област истраживања којом се бавите није важна за пријаву. Добродошли су истраживачи из свих области и дисциплина: природних наука, математике, техничко-технолошких наука, друштвених и хуманистичких наука и других. Пожељно је, али не и неопходно, да имате рад који у некој мери има додирних тачака са климатским променама или заштитом животне средине.

Укупно је планирано до 25 учесника.

Фото: Марко Рисовић

Програм ће почети тродневном радионицом. Циљ радионице је да се поред уводних предавања, оформе групе од по два до три члана, које ће дефинисати свој пројекат на чијој ће реализацији радити наредних 8 месеци уз менторску подршку (2-3 сата недељно) истраживача из Института за метеорологију. Током уводних предавања учесници ће се упознати са физичким аспектима климатских промена, доступним подацима и методолошким приступима и алатима за обраду ових података. Укратко, научићете да напредно користите Дигитални атлас климе Србије, Copernicus Climate Data Store и сличне базе података, као и најразличитије алате за обраду, анализу и визуелизацију климатских података, и како да искористите ово знање за примену у својој области истраживања. Коначни циљ целог програма је да свака група објави резултате свог пројекта као: научни рад, конференцијски рад, научно-популарни текст и сл. Учесници ће добити подршку при могућем комуницирању својих резултата. За најбоље пројекте припремљене су и награде.

Програм ће трајати од фебруара до новембра 2024. године.

Пријаве трају до 12. фебруара 2024. године.

Позив за учешће биће послат до 15. фебруара.2024. године.

Почетак програма је тродневна радионица, 22.фебруара наредне године. Затим следи рад на пројектима до средине јуна, када се планира једнодневно окупљање  (пресек стања) и планирање даљег рада и размена искустава. Током октобра биће организовано завршно окупљање. Свака група и учесник програма ће током реализације пројекта имати менторску помоћ неког од истраживача Института за метеорологију (у просеку 2-3 пута недељно, а уколико се укаже потреба и више). За учеснике ван Београда покривени су трошкови смештаја током уводне радионице.

За програм се можете пријавити ОВДЕ или слањем CV-ја на мејл адресу  vdj@ff.bg.ac.rs  (SUBJECT:CLIMATE PICNIC – пријава).

Ако се пријављујете слањем имејла, обавезно нагласите референце или вештине које могу бити релевантне за реализацију овог програма. Ако већ имате идеју шта би био садржај вашег истраживања током програма, пошаљите и то (до 300 речи).

За више информација пишите на vdj@ff.bg.ac.rs .

Програм ће се реализовати у Институту за Метеорологију (Добрачина 16, Београд).

Критеријум за одабир учесника биће првенствено претходно искуство, али и чињеница да у програму желимо што разноврсније профиле истраживача са различитим знањима и вештинама.

подели