Кorišćenje klimatskih podataka na efektivan i pravovremen način ključna je karika za zeleni oporavak našeg okruženja. Кlimatski servisi nam omogućavaju da klimatske podatke koristimo za informisano donošenje odluka, kako bismo smanjili određene rizike u cilju bolje adaptacije na klimatske promene. 

Centar za promociju nauke u okviru projekta Climateurope2, koji finansira Horizont Evropa, radi na formiranju zajednice korisnika klimatskih servisa. Kako bi približio, predstavio i promovisao klimatske servise, Centar organizuje javne programe, kao što je Putujuća klimatska akcija   Roadshow, posvećene klimatskim istraživanjima u Jugoistočnoj Evropi. Ovaj inovativni pristup trebalo bi da pomogne širenju zajednice klimatskih servisa u ovoj, trenutno slabo zastupljenoj regiji Evrope. 

Roadshow će se odvijati na ukupno 10 lokacija u Jugoistočnoj Evropi, a prvih pet će biti sprovedeno u toku 2024. godine, sa početkom u junu (Rijeka, Tirana, Kotor, Skoplje, Sarajevo). Ovaj događaj obuhvata spoj nauke i umetnosti – podizanje svesti o ulozi klimatskih servisa, kao i naučnih činjenica koje prate klimatske promene kroz umetnost. 

Prvi u nizu događaja biće realizovan u saradnji sa Sveučilištem u Rijeci, od 19. do 21 juna. U okviru ovog događaja građani će imati priliku da vide Klimatsku kapsulu, kao i AI instalaciju M1L3NɅ, pobednički rad Climateurope2 otvorenog art+science poziva. Klimatska kapsula i M1L3NɅ biće izložene 19. juna na Korzou grada Rijeka, od 18h do 22h, kao i 20. juna od 10h ispred Fakulteta za fiziku, Sveučilište u Rijeci. 

Dodatno, u pabu Dnevni boravak u Rijeci, 19. juna, od 20 časova, biće održan neformalan poetski dijalog izmedju Ljiljane Ilić, pesnikinje, i prof. Vladimira Đurđevića, klimatologa, kojim će se, između ostalog, i promovisati otvoreni Javni poziv klimatske akcije kroz poeziju i fotografiju.

Pored umetničko-naučnog sadržaja, Sveučilište u Rijeci zajedno sa Centrom za promociju nauke organizuje i panel na temu klimatskih servisa, koji okuplja zainteresovane strane, predstavnike javnog i privatnog sektora, kao i predstavnike nevladinih organizacija, civilnog društva i naučnika, kojima je u interesu korišćenje klimatskih informacija za pametno donošenje odluka. Panel će biti održan 20. juna, u 11 časova, na Fakultetu za fiziku u Rijeci (Radmile Matejčić 2, sala O-029). Na panelu posvećenom lokalnim i regionalnim problemima i osmišljavanju inovativnih rešenja usmerenih na bolju adaptaciju na klimatske promene govoriće prof. dr Vladimir Đurđević (Univerzitet u Beogradu), dr Maja Telišman Prtenjak (PMF), dr Irena Ciglenečki (IRB), dr Ivica Vilibić (IRB), dr Natalija Dunić (IZOR), dr Diana Mance (FIZRI), dr Davor Mance (EFRI), dr Andreina Belušić Vozila (FIZRI), dr Boris Mifka (FIZRI) i Dobrivoje Lale Erić (CPN), dok će panel moderirati dr Marjana Brkić (CPN).

Prijave za događaj su moguće putem ovog linka.подели