Фестивал, који ће трајати све до суботе, 30. септембра, финансијски је, кроз Јавни позив, подржао Центар за промоцију науке, док је простор за одржавање манифестације пружио Научно-технолошки парк Чачак. Овим поводом, руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију Иван Умељић посетио је Чачак и на свечаном отварању поздравио све присутне, уз коментар да ће ЦПН наставити да подржава овакве иницијативе.

Гости Фестивала у Чачку биће ФЛЛ Лего и Музеј „Никола Тесла“ из Београда, а први пут деца са Косова и Метохије (ОШ „Десанка Максимовић“ из Косовске Каменице) имаће прилику да присуствују једном оваквом догађају и упознају се са својим вршњацима из других делова Србије. Током свих пет дана фестивала, стручњаци из различитих области говориће о иновацијама у области вештачке интелигенције, а талентовани ђаци ће кроз практичне вежбе моћи да демонстрирају стечено знање. Већ првог дана, свако ко је присуствовао отварању, могао је да види ученичке радове: макету паметне куће, паметну ветрењачу, наочаре за слепе и слабовиде, хуманоидну роботску руку и многе друге експонате.

По завршетку свечаног отварања, др Бранислав Кисачанин из Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије, одржао је предавање под називом „Где ћемо у блиској будућности користити вештачку интелигенцију“.

подели