Сајам је свечано отворила председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић, а присутнима су се обратили и др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије, и Чен Ђачанг (Chen Jiachang), заменик министра науке и технологије Народне Републике Кине

Др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије, поздравила је учеснике и госте „једног од најзначајнијих догађаја у региону када је реч о технологијама и иновацијама“. Министарка је изразила задовољство што се церемонија отварања Сајма организује баш у оквиру изложбене поставке Владе Републике Србије, која окупља водеће научнике, иноваторе и визионаре.

Фото: Марко Рисовић

„Само поставку Републике Србије чини 114 појединачних поставки, 63 излагача, преко 30 компанија из НР Кине, све то на два нивоа у на 6000 квадратних метара“, нагласила је др Беговић и додала: „У овом павиљону грађани ће сваког дана током Сајма моћи да се упознају са новим технологијама, иновативним производима, да разговарају са научницима и иноваторима, да виде како се наука примењује у свакодневном животу, како може да реши проблеме са којима се суочавамо као индивидуе, држава или као део човечанства.“

ЦПН на Сајму технике

Центар за промоцију науке у овом павиљону представља изложбу Спектри, посвећену светлости, како видљивој тако и невидљивој, која нас свакодневно окружује. Спектри“ обухватају шест области електромагнетног зрачења: радио-таласе, микроталасе, инфрацрвено зрачење, видљиви део спектра, ултраљубичасто зрачење, и x и гама зрачење. Свака област представљена је посебном бојом и интерактивним експонатима, који омогућавају посетиоцима да сами истраже особине електромагнетних таласа.  

В.д. директора Центра за промоцију науке Данијела Вучићевић одржала је у Мингларијуму“ (простор урађен по узору на централну зграду будућег БИО4 кампуса) предавање о томе како се гради иновациони екосистем у Србији, уз посебан осврт на национални пројекат „Србија, земља науке, земља иновација“ и Дане науке и иновација, који су се одржавали у периоду од октобра 2023. до маја 2024. године у 13 градова широм Србије.  

Фото: Марко Рисовић

Трећег дана Сајма, 23. маја, у Мингларијуму – Хала 2Ц, биће организовано представљање Пекиншке академије науке и технологије (ПАНТ), на коме ће говорити: др Ву Ђијенмин, председник ПАНТ-а;  др Ли Ђункаи, генерални секретар Џонггуанцун глобалне тинк-тенк алијансе, и др Ли Баоминг, заменик директора Института за биотехнологију и здравље ПАНТ-а. Панел ће модерирати Добривоје Лале Ерић, роководилац Сектора за међународну сарадњу Центра за промоцију науке. 

Фото: Марко Рисовић

Пекиншка академија науке и технологије, која броји више од 20 истраживачких јединица, са више од 5000 истраживача и других научних занимања, биће гост Сајма технике у четвртак, 23. маја. У склопу пратећег програма Сајма, с почетком у 10 часова, делегација из Пекинга, коју предводи председник Академије др Ву Ђијенмин, представиће своју мисију, структуру и активности, али и могућности за сарадњу с потенцијалним партнерима из Србије. С обзиром на дугогодишњу сарадњу и партнерство, овом приликом ће бити потписан и Меморандум о разумевању између Жонгуанчун глобалне тинк-тенк алијансе, која делује у оквиру Пекиншке академије, и Центра за промоцију науке.

 

Више информација о пратећем програму изложбене поставке Владе Републике Србије на Сајму технике и техничких достигнућа, који траје до петка, 24. маја, можете пронаћи ОВДЕ.

подели