U organizaciji Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Centra za promociju nauke, Astronomske opservatorije u Beogradu i Grada Prokuplja, u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju danas se otvara program „Najbliži svemiru”, koji će trajati od 4. do 6. decembra, a koji obuhvata niz događaja na nekoliko lokacija; izložbu, radionice, predavanja, posete samoj stanici i astronomska posmatranja neba, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju Astronomske stanice Vidojevica. Planina Vidojevica kod Prokuplja ima najbolju lokaciju za posmatranje noćnog neba u Srbiji i zbog te svoje jedinstvenosti može da postane deo svetske mreže parkova tamnog neba.

Na otvaranju izložbe u Narodnom muzeju Toplice, kroz panoramski prikaz Opservatorije biće predstavljena Astronomska stanica Vidojevica, na osnovu koga će publika imati priliku da izbliza pogleda i upozna najmoćniji instrument za posmatranje neba kod nas i jedan od većih u regionu. Posebna vrednost astronomske stanice Vidojevica je njena pozicija. Daleko od svetla uličnih reklama, automobila i rasvete, teleskop koji nosi ime našeg naučnika Milutina Milankovića nalazi se u savršenim posmatračkim uslovima za astronome, kako amatere tako i profesionalce. Deo postavke upotpunjuje i karta svetlosnog zagađenja u području Vidojevice, sa namerom da građane, stanovnike okolnih naselja, kao i sve posetioce događaja podseti na stepen svetlosne nezagađenosti prostora oko AS Vidojevica i prirodne tame u neposrednoj okolini opservatorije, i ukaže na neophodnost da se očuva ovaj neprocenjiv resurs, kako za dalji razvoj istraživanja tako i za astronomski turizam.

Za ovu priliku izložene su astrofotografije, načinjene teleskopom iz Astronomske stanice Vidojevica koje su snimili astronomi, profesionalci u istraživanju noćnog neba i sklopili ih u jedinstvenu kombinaciju naučnih čuda i umetničke lepote neba. One nisu samo vizuelno zadivljujuće, već i duboko naučno značajne, jer beleže astronomske pojave koje ostavljaju bez daha. Putovanje kroz beskrajne prostore svemira nastavlja se kroz crteže učenika drugog razreda OŠ „Sveti Sava“ iz Beograda, kao i dece uzrasta od prvog do četvrtog razreda OŠ „Milić Rakić Mirko“ iz Prokuplja, koji su pod utiscima razgovora sa svojim nastavnicima i obilaska Opservatorije kreirali svoje radove – poglede koji su kolažirani u jedno veliko platno. Koristeći različite likovne tehnike, osnovci prikazuju svoje viđenje dalekih svetova.

Predavač prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu u penziji i predsednik Astronomskog društva Alfa iz Niša, održaće prvog dana programa, od 14.30 do 15 časova, naučnopopularno predavanje „Naši zaboravljeni velikani ili kakav smo to mi narod“, dok će najmlađi sugrađani imati priliku da iskažu svoju kreativnost i radoznalost u radionici „3D razglednica iz svemira“, od 15.40 do 16.30 časova, na kojoj će se upoznati sa Sunčevim sistemom i planetama.

Uzbuđenje koje proizlazi iz gledanja u zvezdano nebo biće dostupno svima, učenicima, studentima, građanstvu, kojima će Astronomsko društvo Alfa iz Niša organizovati noćno posmatranje neba sa Trga Topličkih junaka, svakog dana, od 17 do 20 časova, dok će u slučaju loših vremenskih uslova biti organizovana demonstracija astronomskih instrumenata u muzeju. Ovo je ujedno i poziv na putovanje kroz vreme i prostor, podsećanje na to koliko smo mali u odnosu na bezgraničnost svemira, ali u isto vreme i koliko smo privilegovani time da imamo znanja i tehnologiju da svedočimo njegovoj lepoti.

U utorak i sredu, 5. i 6. decembra, od 12 do 15 časova, biće organizovana poseta Astronomskoj stanici Vidojevica za članove Planinarskih klubova iz Prokuplja i Niša, kao i za studente Topličke akademije strukovnih studija iz Prokuplja.

U utorak, 5. decembra, od 15 časova, za učenike Gimnazije najavljeno je predavanje dr Dajane Bjelajac sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, na temu „Park tamnog neba“, a od 16 časova predavanje dr Milana Miloševića sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu  i Astronomskog društva Alfa iz Niša na temu „Prve fotografije crnih rupa – kako videti nevidljivo”, u kojem će učestvovati učenici Tehničke škole.

U sredu, 6. decembra, od 15 časova, za učenike Srednje medicinske škole biće održano predavanje astronoma dr Branislava Vukotića „Svemir u ogledalu“, a od 16 časova Društvo Alfa, zajedno sa dr Milanom Miloševićem, održaće radionicu „Naša zvezda –Sunce“, ovog puta namenjeno učenicima Poljoprivredne škole.

Tokom programa promocije i izložbe, koja će za sve posetioce biti otvorena do 15. decembra – a koja veruje u moć astronomije u povezivanju ljudi, bez obzira na uzrast ili interesovanja – Astronomska opservatorija Vidojevica postaće centralno mesto susreta stručnjaka i zaljubljenika u astronomiju.

podeli