Центар за промоцију науке, у сарадњи са Удружењем грађана Реактор (Србија), Greenways (Босна и Херцеговина), Институтом Керсникова (Словенија) и Универзалним истраживачким институтом (Хрватска), покреће пројекат Bio Awaking

Осмишљен као иницијатива која окупља ширу стручну, уметничку и активистичку заједницу, Bio Awaking тежи да, путем едукације, иновација и заједничке сарадње, допринесе решавању еколошких изазова кроз биоарт. Серијом догађаја, студијских посета и уметничких изложби, овај пројекат жели да подстакне дијалог, активно учешће и донесе иновативне приступе у решавању еколошких изазова данашњице.

Фотографија: Владимир Јанић

Централни део двогодишњег пројекта је Био Арт Форум у Новом Саду (16-19. мај), где ће се током три конференцијска дана водити стручни разговори, интерактивне радионице и дискусије о перспективама и изазовима биоарта. Након форума, одржаће се и две „уради сам“ онлајн биоарт радионице (мај 2024. и јануар 2025). Учесници ће имати прилику да креирају кућне лабораторије и унапреде вештине које подржавају очување природне средине.

Планиране су и две студијске посете Институту Керсникова у Љубљани, Словенија, и Универзалном истраживачком институту у Дубровнику, Хрватска, током јуна 2024. и марта 2025. године. Ове посете пружиће учесницима јединствено искуство у области биоуметности и одрживости, током којих ће се истраживати процеси анализе, гајења и креативне употребе биоматеријала у стварању уметничких инсталација. Пријаве ће бити отворене за све заинтересоване путем јавног позива, уз посебну пажњу посвећену кандидатима који су активни у области еколошке одрживости и биоматеријала.

Додатно, радионице Мобилне лабораторије (септембар 2024. и јун 2025) предвођене искусним биотехнолозима и научницима, омогућиће учесницима практично искуство у раду са биомедијима и лабораторијским протоколима, истражујући занимљиве и практичне аспекте науке.

Уметничка дела која произлазе из овог пројекта биће представљена на фестивалу Калеидоскоп у Новом Саду, током септембра, и на Пецка Outdoor фестивалу у Босни и Херцеговини, следеће године у јулу, стварајући симбол посвећености очувању природе. 

Фотографија: Владимир Јанић

Ова пионирска иницијатива жели да постане симбол промене у очувању животне средине кроз сарадњу уметности и науке. Трансформацијом окружења кроз спој уметности и науке пројекат жели да покаже важну улогу коју уметност има у процесима заштите и очувања животне средине на европском нивоу.

Bio Awaking је подржан кроз ЕУ програм Креативна Европа, који подржава активности које развијају културну разноликост и одговарају потребама и изазовима културног и креативног сектора. Главни циљеви програма су да штити конкурентност и економски потенцијал културног и креативног сектора, посебно аудио-визуелног сектора. Нови приступ програма ће допринети опоравку ових сектора, подржавајући њихове напоре да постану инклузивнији, дигиталнији и одрживији у окружењу.

За више информација пратите званичан сајт пројекта: https://artandscience.rs/bioawaking/

подели