Зашто жене три пута чешће него мушкарци пате од главобоље? Да ли имају нижи праг толеранције бола или за то постоје други разлози?

Текст: Марија Видић

Да ли знате одраслу особу коjа никад нема главобоље? Такви срећници су ретки, научници тврде да их на свету има мање од десет одсто.

Међутим, када се мало осврнете око себе, да ли примећуjете ко се наjвише жали на бол у глави и врату? Познато jе – то су жене. Такође jе доказано да ниjе ствар у томе да жене теже подносе бол, већ да заиста много чешће пате од главобоља.

Током годину дана око 90 одсто људи има главобољу, међутим, тек jедан одсто њих су заиста „тешки случаjеви“. Жене три пута чешће имаjу главобољу од мушкараца. Такође, и географиjа има великог утицаjа – jедан тип главобоље често jе особен за jедну област.

Занимљиво jе да позната изрека „боли ме мозак“ ниjе научно утемељена jер мождане ћелиjе немаjу рецепторе за бол. Када имамо главобољу, у ствари осећамо бол у поjасу коjи окружуjе мозак. Реч је о девет структура коjе могу да боле, као што су мишићи, нерви, крвни судови, лобања или синуси.

Научници класификуjу главобоље у 13 типова према томе зашто боли, где боли и на коjи начин боли. Но, оно што нас све наjвише занима jе – зашто имамо главобоље.

Узроци главобоље могу се пронаћи у генетскоj предиспозициjи, повреди главе, болестима као што су менингитис или инфекциjа синуса. Затим, неки од повода могу бити промена времена, емоционални узроци као што су стрес, депресиjа и анксиозност, неадекватна храна и пиће, проблем са сном, бука, превише физичке активности, премало физичке активности…

Главобоља коjа ниjе узрокована обољењем често се решава уношењем више воде, избегавањем кофеина кога има у чаjевима и кафи, уз више сна, здраву исхрану и што мање стреса.

Но, овде се не помиње одговор на питање зашто жене више пате од главобоље него мушкарци. Jедна од новиjих теориjа о коjоj научници jош расправљаjу зачета jе на UCLA (Универзитет Калифорниjе, Лос Анђелес). Истраживачи са овог универзитета коjи су радили тестове на мушким и женским мишевима, наиме, сугеришу да жене имаjу брже окидаче коjи активираjу свест о мигрени.

Заправо, пациjенти коjи болуjу од мигрена према овом истраживању имали су необичну карактеристику: драматично велику мождану активност таласа коjи се протежу унакрсно преко површине мозга.

Међутим, оно што jе овде разлика између мушкарца и жена jесте што jе код жена ова активност можданих таласа била много лакше побуђивана него код мушкараца. Jачина стимулуса коjи jе довољан окидач за главобољу код мушкараца jе био два до три пута виши у односу на жене. То значи да ће исти догађаj коjи изазива главобољу жена осетити много пре и много чешће него мушкарац.

Међутим, научници са UCLA нису се бавили jедном важном карактеристиком жена – променом нивоa хормона.

Када би направили график нивоа мушких и женских хормона, током jедног периода, на пример jедног месеца, приметили биsmo врло упадљиву разлику. Док мушки хормони приказују равне линиjе коjе готово увек имаjу исте вредности, женски имаjу упадљиве скокове и падове, и то различитих хормона у различито време током месеца. Естроген и прогестерон, два хормона коjа доминираjу месечним циклусом жене, могу имати утицаj на хемиjске супстанце у мозгу коjе се повезуjу са главобољама.

Генерално, што jе нижи ниво естрогена, то jе већа шанса да се поjави главобоља, наводе лекари америчке клинике Мејо. Како у току месеца нивои овог хормона са неком правилношћу опадаjу и расту, неке жене могу приметити правилности и у главобољама. Познато jе, на пример, да jе ниво естрогена наjнижи на самом краjу месечног циклуса жене и да тада нагло пада, а да jе наjвиши на средини циклуса када се жене обично осећаjу веома добро и полетно. Сличан утицаj има пад нивоа хормона у време менопаузе.

Без обзира на сва ова знања и истраживања, главобоље које су један од најчешћих узрока бола код људи, још су нам веома непознате. О томе сведочи и стално увећање вредности светског тржишта аналгетика које би до 2015. године могло да достигне вредност од 34,6 милијарди долара.

Више о главобољи, о разлици између мушког и женског мозга и другим занимљивостима у вези са овим органом сазнајте током манифестације Недеља свести о мозгу.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви