Тим научника са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу објавио је резултате првих тестирања вакцине која би у будућности могла да буде заштита од великог броја сојева вируса грипа

Текст: Јована Николић

На Калифорнијском универзитету у Лос Анђелесу развијена је вакцина која би могла да обезбеди универзалну заштиту од грипа. Вирус грипа се јавља у више различитих сојева, а вакцина није ефикасна против свих, па се зато прави за једну сезону. Следеће године вероватно неће бити одговарајућа па се препоручује поновно вакцинисање јер се вируси стално адаптирају како би избегли одговоре имунског система.

Грип узрокују вируси из породице Orthomyxoviridae, а реч инфлуенца потиче од латинске речи influentia, која значи „утицај“ и повезује се са старим и неутемељеним веровањем да ова болест настаје под утицајем небеских тела. Током Другог светског рата доказано је да се грип може контролисати помоћу вакцина, а прве су развијене управо за потребе војске.

Принцип по коме функционише нова вакцина, од које се очекује да буде универзална, заснива се на функцији интерферона, протеина који ствара имунски систем као одговор на више различитих патогених фактора. Ово је прва линија одбране, али вируси еволуирају тако да ограниче производњу овог протеина и тако остану непримећени, попут успављивања страже пре пљачке.

Истраживачки тим са Калифорнијског универзитета је четири године проучавао геном грипа како би упознао све мутације које утичу на одговор интерферона, било тако што га коче или што га побољшавају. Уочили су осам мутација које чине гене грипа остетљивијим на интерферон, а затим су ових осам мутација комбиновали у нов сој вируса који би могао да изазове јак имуни одговор инфицираног домаћина. Новодобијени сој би могао да постане основа вакцине против грипа са најширом ефикасношћу до сада, која је до сада тестирана само за два соја H1N1 и H3N2.

Вакцина је тестирана на неколико лабораторијских мишева и феретки, на којима се обично и тестирају вакцине против грипа, и нису уочене никакве негативне последице, док је са друге стране примећен јак имун одговор. Како би било потврђено да је ова вакцина добра заштита против грипа, потребно је да се тестира и за друге сојеве, али и друге типове грипа. Потребно је и да се тестира на више различитих врста животиња пре него што отпочну клиничка тестирања на људима.

подели