Средином марта биолози Природњачког музеја на Филипинима обавестили су јавност о смрти кита у чијој утроби је након обдукције пронађена велика количина пластике

Фото: Wikipedia

Текст: Анђела Мрђа

Након што се 16. марта мужјак младог кљунастог кита насукао на обалу Филипина, истраживачи и волонтери Природњачког музеја извршили су обдукцију и у њему пронашли 40 килограма пластичних кеса!

Међу њима се, како је наведено на Фејсбук страници музеја, налазило 16 џакова за пиринач, четири кесе са плантажа банана и мноштво пластичних кеса из продавница, док се коначна листа свих предмета очекује током наредних неколико дана.

„Никада више пластике нисмо пронашли у једном киту“, наводе истраживачи у свом посту илустрованом сликама угинулог кита.

Морски биолог и оснивач Природњачког музеја на Филипинима Дарел Блечли подсећа да је у претходних десет година чак 57 китова и делфина умрло услед нагомилавања ђубрета и пластике у њиховом организму. У јуну прошле године на југу Тајланда такође је пронађен кит који је угинуо након што је прогутао више од 80 пластичних кеса тешких око осам килограма. Према процени морских биолога услед велике количине пластике у морима око Тајланда сваке године у просеку угине 300 морских животиња, међу којима су китови, делфини и морске корњаче.

Како је наведено у извештају Еколошке кампање за очување океана и Мекинси центра за бизнис и животну средину, чак 60 одсто пластичних кеса из Вијетнама, Кине, Индонезије, као и оних са Тајланда и Филипина, завршава у океанима. Истраживачи упозоравају да је неопходно да владе што пре предузму конкретне мере против свих који водене путеве и океане и даље третирају као контејнере.

подели