Voda bi mogla postojati u tečnom obliku blizu površine Marsa, objavljeno je u časopisu Nature Geoscience

Tekst: Boris Klobučar

Tokom hladnih, zimskih noći na Marsu postoji voda u tečnom stanju. Ovo otkriće je 13. aprila u prestižnom naučnom časopisu Nature Geoscience objavio tim naučnika koji radi na Curiosity roveru.

Soli koje se nalaze u zemljištu na dnu kratera Gejl (Gale) na Marsu, snižavaju tačku smrzavanja vodene pare iz atmosfere, što omogućava stvaranje tečnog vodenog filma 15 centimetara ispod površine planete. Tečnost dalje odlazi u zemljište, što je još jedna od naznaka da ispod površine Crvene planete može postojati voda u tečnom stanju. 

Istraživanja rovera koji je sleteo u krater Gejl pokazuju da zemljište na ovom mestu sadrži kalcijum perhlorat, vrstu soli. Ova so ima sposobnost da prikupi vodenu paru iz atmosfere. Na niskim temperaturama Marsove noći (oko -70 stepeni celzijusa pri ekvatoru) slana voda ne mrzne, već pravi tanki tečni film. 

Prikupljanje vode može objasniti kako su nastale strukture na krateru koje su naučnike navodile na tragove tekuće vode. Kako tim koji je radio na ovom projektu kaže, slani rastvor u tečnom stanju dalje može prolaziti kroz pore i prikupljati se dublje u zemljištu.

Voda prikupljena blizu površine isparava tokom Marsovog dana, usled povećanja temperature. Ovo možda nije slučaj na većim geografskim širinama gde su temperature niže, pa se tečni film može zadržati i tokom dana.

Analogno kruženju vode na Zemlji, ovo predstavlja pravo kruženje vode u prirodi. Kod nas, putem kiše, tečnost kruži izmeću atmosfere i zemljišta, a na Marsu se ovaj proces dešava kroz tanak film slanog vodenog rastvora.

Takva tečnost ipak nije pogodna za razvijanje živih organizama kakve danas poznajemo. Osim što je pretpostavljena koncentracija soli u rastvoru izuzetno visoka, temeratura od -70 stepeni Celzijusa je preniska da bi se u vodi razvio život.

Naučnici koji rade na projektu i koji su objavili ovaj rad napominju da su do otkrića došli prateći uzorke zemljišta, atmosfere i snimaka. Ne postoji uzorak tečnosti. Ali kako kažu, nije potrebno da vidimo vodu da bismo znali da je tu.

Kao i na našoj planeti, kada vidimo vlažnu zemlju ukoliko zakopamo malo dublje, ili tragove slilvanja kapljica u pesku, znamo da je tečnost u blizini. Voda uvek pronađe put. Na Marsu ili na Zemlji.

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi