У уторак, 6. фебруара, успешно је лансиран аутомобил у свемир помоћу тренутно најмоћније ракете на свету

Фото: SpaceX

 

Текст: Јована Николић

Црвени ауто плови свемиром, тачније шлепује га тренутно најмоћнија ракета на свету, а у појединим тренуцима иза њега се види Земља за коју је Дејвид Боуви у свом хиту Space Oddity рекао да је када се посматра из лимене конзерве далеко од света, плава. Овај кабриолет је на путовање кренуо управо уз Боувијеве песме, а на инструменталној табли лутка астронаут по имену Стармен има само једну поруку ‑ Не паничи.

У поподневним часовима 6. фебруара, по локалном времену, из Свемирског центра „Кенеди“ на Флориди компанија Илона Маска SpaceX лансирала је у свемир аутомобил компаније Тесла, чији је један од оснивача такође Маск. Мада не постоје научни разлози да се у свемир пошаље аутомобил вредан око 100.000 долара, у једној од расправа на Твитеру Илон Маска је остварење својих фантазија објаснио речима да му се допада идеја да се ауто бесконачно креће свемиром и да га можда кроз неколико милиона година пронађу ванземаљци.

Аутомобил се налази  у Земљиној орбити, а након што неко време буде изложен радиокативном зрачењу у Ван Аленовом појасу, требало би да се нађе у орбити око Сунца између Земље и Марса и да се повремено веома приближи „црвеној планети“ уз мале шансе да је икада додирне. Уколико се „вожња“ буде одвијала по плану, кабриолет би могао бесконачно дуго да лебди свемиром. Са друге стране, постоји могућност и да не напусти Земљину орбиту.

Сам Илон Маск је говорио да шансе да лансирање успе нису веће од 50 одсто, а аутомобил је лансиран ракетом Falcon Heavy, од које је у историји свемирских истраживања била моћнија само Saturn V, која је превозила људе на Месец у оквиру Аполо програма. Falcon Heavy спада у оне које превозе веома тешке терете и у ниску Земљину орбиту може да превезе око 63 тоне, колико би износила маса 12 слонова. Висока је као зграда од 20 спратова, а направљена је тако да може поново да се користи, што је једна од познатих и најважнијих идеја Масковог пословања.

Ракете које се након лансирања враћају на Земљу уместо да експлодирају Маск пореди са авионима који се користе за велики број путовања, а принцип рециклирања примењен је и када је на ову ракету, коју је почео да развија пре само седам година, уградио три бустера са мање Falcon 9 ракете. Првобитна идеја била је да оживи путовања људи на Месец као и да започне остваривање другог америчког сна, одлазак на Марс. Међутим, Маск за летове са људском посадом сада развија нову генерацију ракета Big Falcon Rocket.

Ова ракета је рекордер и када је у питању цена лансирања веома тешких објеката па тако једно њено лансирање кошта око 90 милиона долара, док би лансирање SLS, коју развија НАСА, у скоријој будућности могло да кошта и до милијарду долара. Убрзо након историјског лансирања аутомобила два спољна бустера су се одвојила и вратила на Земљу, док је за централни по плану требало да слети у Атлантски океан, али је брзина била толико велика да се након удара у воду распао. 

При поређењу Falcon Heavy ракете са њеним претходницама треба имати у виду да је до сада најмоћнија ракета Saturn V била један од највећих и најскупљих државних пројеката у историји САД, а да, са друге стране, данас први пут најмоћнија ракета на свету припада приватној компанији. Питер Апс, колумниста Ројтерса, у једном од својих текстова каже да су у 16.и 17. веку европске монархије препуштале приватницима ризична путовања на неистражене територије, што би у 21. веку могло да се деси са испитивањем свемира.

Међу плановима за будућност компаније SpaceX налази се изградња нове свемирске станице око Месеца, лансирање нових сателита као и слање људи на веома далеке свемирске дестинације, као и путовање два цивила око Месеца, које би могло да се одигра чак и ове године.

подели