Ученица трећег разреда Математичке гимназије, Јелена Иванчић, освојила је златну медаљу на Европској математичкој олимпијади за девојке

Фото: Pixabay

Текст: Анђела Мрђа

У сусрет традиционалној манифестацији Мај месец математике (М3), коју организује Центар за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ, стижу лепе вести из Кијева, овогодишњег домаћина Европске математичке олимпијаде за девојке, на којој је ученица Јелена Иванчић освојила златну медаљу.

Јелена је на овом такмичењу, као и прошле године, имала максимална 42 бода, с тим што је овога пута била једина од 196 такмичарки са тим резултатом, те се сматра апсолутном победницом Олимпијаде.

Поред Јеленог, и екипни пласман је био добар. Наиме, српске математичарке су поделиле 4. место у званичној европској конкуреницији, односно 5. ако се рачунају и гостујуће екипе.

Уз Јелену Иванчић, којој је ово трећа по реду освојена златна медаља, екипу Србије чиниле су још две ученице Математичке гимназије из Београда, Тамара Поњавић и Милица Вугделић, као и Маја Цветковић, ученица Гимназије Светозар Марковић из Ниша.

подели