Ноћас су у Пацифик пали остаци прве кинеске свемирске станице, која је остала у Земљиној орбити пет година дуже него што је првобитно планирано

Уметнички приказ станице Тјангонг-1, фото: The Aerospace Corporation

 

Текст: Анђела Мрђа

Ноћас око 2 часа и 15 минута кинеска свемирска станица Тјангонг-1 ушла је у атмосферу и наставила неконтролисан пад ка Земљи, изјавили су за Би Би Си представници Кинеске канцеларије за космички инжењеринг. Они су додали да је Тјангонг-1 највећим делом изгорео при уласку у атмосферу, док су преостали делови безбедно пали у океан и потонули. Предвиђене шансе да ће неко од људи на Земљи бити повређен при паду станице биле су веома мале, чак 10 милиона пута мање од годишње шансе од удара муње. 

Насупрот овој процени, бројни покушаји свемирских агенција широм света да предвиде где ће станица тачно пасти испоставили су се као нетачни док је најближу процену дала Европска свемирска агенција чији су стручњаци предвидели пад у воду с обзиром на то да она чини највећи део површине Земљине лопте. Станица се наиме срушила у Јужни Пацифик, океан који покрива чак трећину Земљине површине.

Тјангонг-1 или Небеска палата је прва кинеска свемирска станица. Лансирана је у космос септембра 2011. године са двоструким циљем. Најпре, представљала је опремљену орбиталну лабораторију за спровођење научних експеримената. Истовремено, служила је као експериментална платформа за контролисање удаљености летелица које се нађу у истој орбити. Овај ”свемирски сусрет” најчешће се дешава између свемирске станице и летелице. Када се нађу преблизу, неопходно је прецизно идентификовати векторе положаја оба објекта и ускладити им брзине кретања у орбити како би се константно одржавало оптимално растојање. Поред ове функције, Tјангонг-1 био је програмиран и за повезивање летелица у свемиру.

Овај свемирски брод, величине британског школског аутобуса био је дугачак 10,4 метара, широк 3,3 метра, а читава конструкција тешка осам и по тона. Првобитан план био је да деорбитира 2013. године по завршетку своје двогодишње мисије, а потом током наредне деценије буде замењен већим Тјангонгом-2 и Тјангонгом-3. Међутим, у предвиђено време станица се и даље налазила у космосу на непромењеној висини те су тако из Канцеларије за свемирски инжењеринг тек 2016. објавили да је Тјангонг-1 званично завршио своју мисију. Неколико месеци касније сателити који су је надгледали обавестили су да је Кинеска национална свемирска агенција изгубила контролу над станицом. Oд тад почиње да се очекује њен повратак на Земљу. 

Тјангонг-1 се састојao из два главна дела. Први су чинили сервисни модул са две соларне плоче величине 3×7 метара и погонски систем, а други велика експериментална лабораторија. Поред овога, постојале су две просторије за спавање и једна за вежбање, а зидови су били обојени тако да је горњи део подсећао на небо, а доњи на земљу што је требало да помогне астронаутима да сачувају осећај за оријентацију у бестежинском стању. Станица је била покривена камерама које су омогућавале праћење протокола и радова са Земље. Тоалет и кухиња, међутим, нису били део инвентара већ су се налазили на свемирском броду Shenzhou који је био повезана са Тјангонгом-1. На истој летелици углавном је спавао један од три редовна члана посаде, како би спречили могуће преоптерећење станице.

Овај свемирски брод познат је и по томе што су неке од мисија на њему извршиле прве жене астронаути из Кине, Лиу Јанг и Ванг Јапинг. Тренутно се у космосу налази друга кинеска свемирска лабораторија под називом Тјангонг-2, лансирана 2016. године.

 

 

подели