Клима одређује сваки аспект живота на планети, а промене које су се десиле негативно утичу на свако живо биће на Земљи. Нажалост, суочавамо се са драматичним последицама и исходима климатских промена изазваних људским активностима у последња два века, што је именовано новим социо-геолошким термином – aнтропоцен.

Научници су били свесни негативних ефеката сагоревања нафте и других фосилних горива још од средине 19. века. Данашњи истраживачи имају знање, алате и ресурсе за анализу тренутног статуса, будући развој и коначне исходе процеса који је започео давно и представља озбиљну претњу чак и постојању човечанства.

Истраживања климе, подаци и сервиси заснивају се на комплексној интеракцији и сарадњи између бројних организација, институција, удружења и појединаца широм света, који раде у синергији и покушавају да процене сваку појединачну информацију. Међутим, чини се да је ова комплексна мрежа недовољна да покрене глобални одговор који би могао зауставити текуће процесе и, коначно, обновити оне аспекте природе и људске околине који још нису изгубили своју суштину. У том смислу, неопходно је проширити мрежу практичара и стручњака, укључујући алтернативне гласове, од школске деце и младих, преко наставника и грађана до професија из одређених друштвених група попут уметника, креативних професионалаца и доносилаца одлука.

Европа као континент је посебно угрожена, са многим регионима који се суочавају са озбиљним последицама. Пораст температуре у Европи је двоструко већи од глобалног просека – износио је око 2,3°C у 2022. години. У Југоисточној Европи већ увелико имамо искуство са екстремним појавама попут поплава, пожара, суша и врућина. Политичари, доносиоци одлука, па чак и обични грађани често игноришу озбиљна упозорења и предвиђања, реагујући само на трагичне и разорне последице. Самим тим, још темељније бављење овим појавама и пружање детаљних информација хитније је него икад.

Са циљем да усмери јавну партиципацију и интересовање за истраживања, податке и услуге у вези са климом, art+science позив у оквиру пројекта Climateurope2 има за циљ уметничко истраживање климатских система у региону Југоисточне Европе и стварање интердисциплинарног дигиталног уметничког дела које ће бити изложено и представљено у различитим контекстима.

Овај позив је усмерен на уметнике који ће открити и користити потенцијал климатских података, истраживања и сервиса који повећавају отпорнoст на климатске промене. Позив подразумева уметничку резиденцију која укључује менторску подршку, уметничко истраживање и продукцију дигиталног уметничког дела. Предлози треба да узму у обзир доступне ресурсе, специфичну експертизу, техничке захтеве и географски фокус на Југоисточну Европу. Резиденција подразумева боравак у Београду, Србија, у трајању до шест (6) месеци, од јануара до јуна 2024. године.

Позив је отворен од 19. септембра до 14. новембра и намењен је уметницима или групама уметника од највише 5 чланова, који могу да се пријаве на Позив са циљем да развију дигитални садржај на тему климатских сервиса.

ДЕТАЉИ ОТВОРЕНОГ ПОЗИВА

Тражимо концептуалну идеју / предлог / план који може послужити као основа за даљи, шестомесечни процес развоја рада. Инструкције за онлајн пријаву можете пронаћи ОВДЕ, док апликацију можете наћи на ЛИНКУ.

🔵 Критеријуми:

 • усклађеност са захтевима Позива и релевантност за климатске сервисе,
 • изводљивост у датом временском року и буџету,
 • усклађеност са контекстом и циљевима пројекта Climateurope2,
 • одрживост и утицај након завршетка Отвореног позива,
 • усаглашеност са правним и етичким нормама.

🔵 Нудимо:

 • кураторство и вођење програма у трајању од 6 месеци,
 • менторску подршку и продукцију,
 • активну размену са локалним истраживачима и стручњацима,
 • коришћење ресурса ЦПН-а и физичког простора,
 • техничку подршку и логистику.

🔵 Пројекат и локални партнери:

 • Barcelona Supercomputing Center, Шпанија
 • Euro-Mediterranean Center on Climate Change, Италија
 • Републички хидрометеоролошки завод Србије
 • Физички факултет, Универзитет у Београду

За сва дoдатна питања нас контактирајте: artandscience@cpn.rs

подели