Након својих последњих обилазака, летелица Касини се коначно обрушила у атмосферу Сатурна и тиме завршила своју мисију

Текст: Никола Здравковић

У петак, 15. септембра, пет минута пре два поподне по нашем времену, НАСА је планирано изгубила контакт са верном летелицом Касини која је последњих 13 година живела и радила у орбити планете Сатурн, сакупљајући различите податке о гасовитом џину и његовим сателитима.

На слици видимо Сатурн из угла Касинија, са удаљености од око 1,4 милиона километара. У тринаест сати и педесет пет минута није само завршена тринаестогодишња посета шестој планети Сунчевог система, већ и читава мисија Касини-Хајгенс која је почела још 1997. године лансирањем летелице Касини и сонде Хајгенс са Кејп Канаверала, и још пре тога у лабораторији, и још током осамдесетих година прошлог века у умовима америчких и европских научника и инжењера.

Уколико рачунамо по сатурнском времену, Касини је живео у орбити око њега нешто мање од једне године. Како се види на слици, на северној хемисфери (горе), и то на месту где је Касини први пут стигао,  тренутно влада летопре. Пре тринаест година, када је Касини стигао до Сатурна, видео је зимску ноћ.

подели