У првоj половини октобра, дан за даном, додељене су Нобелове награде за медицину, физику, хемиjу, књижевност и мир. Погледајте ко су добитници

 

Текст: М. Видић

Нобелова награда за економиjу се не помиње у тестаменту Алфреда Нобела (1833–1896) из 1895. у ком jе он навео жељу да се оснуjе фонд из коjег би се додељивала признања. Награда за достигнућа у економским наукама установљена је знатно касније, 1969. године и додељуjе се последња.

Остале награде додељуjу се од 1901. године, а према традициjи, уручуjу се 10. децембра, на дан смрти Алфреда Нобела.

Погледаjте ко су овогодишњи добитници:

Медицина или физиологија

Jапанац Шиња Jаманака и Британац Џон Б. Гурдон добитници су Нобелове награде за своj пионирски рад на матичним ћелиjама. Они су добили признање за истраживање процеса у ћелиjском jедру коjим се зрелим ћелиjама шаље инструкциjа да ствараjу младе матичне ћелиjе како би се оне потом могле користити за формирање ткива било ког типа.

Jаманака jе професор на Универзитету у Кjоту, у Jапану, док Гурдон тренутно ради на „Гурдон институту“ у Кембриџу.

Физика

Нобелова награда за физику додељена jе Французу Сержу Арошу и Американцу Деjвиду Ваjнленду истраживачима-пионирима на пољу квантне оптике.

Како jе саопштила Шведска краљевска академиjа за науку, награде су додељене за њихове радове из области квантне физике, за „експерименталне, пионирске методе коjе омогућаваjу мерење и манипулациjу индивидуалних квантних система“. Додаjе се да су њихове методе створиле услове да се на овом пољу истраживања начине „први кораци ка изради новог типа супербрзог компjутера коjи би се базирао на квантноj физици“, наводи се у саопштењу Академиjе.

Хемиjа

Американци Роберт Лефковиц и Браjан Кобилка добитници су Нобелове награде за проучавање протеина коjи омогућаваjу ћелиjама тела да одговоре на сигнале споља. То признање добили су за заjеднички рад „Г протеин спрегнутих рецептора“.

Како стоjи у образложењу, готово половина свих лекова делуjе управо на те рецепторе, тако да се очекуjе да ће сазнања до коjих су Лефковиц и Кобилка дошли помоћи другим научницима у потрази за jош ефикасниjим лековима.

Књижевност

Kинески писац Мо Jан добитник jе овогодишње Нобелове награде за књижевност. Он jе, како jе наведено у образложењу, магичним реализмом успео да споjи народне приче, историjу и време у коме живимо.

Мо Jан пише о кинеском друштву у 20. веку и jедан је од водећих аутора те земље. Аутор jе 11 романа и око стотину кратких прича у коjима преиспитуjе традиционалне вредности Кине, бави се породичним односима и проблемима идентитета.

Мир

За дугогодишњу улогу уjедињавања и ширења стабилности на Старом континенту, овогодишњи лауреат Нобелове награде за мир jе Европска униjа, саопштили су из Нобеловог комитета.

Они су честитали Европскоj униjи на обнови и изградњи порушене инфраструктуре након Другог светског рата и њеноj улози у ширењу стабилности на бивше комунистичке земље после пада Берлинског зида 1989. године.

 

ТРАГОМ НОБЕЛА

У првоj половини октобра, дан за даном, додељују се Нобелове награде за медицину, физику, хемиjу, књижевност и мир, као ултимативно признање творцима идеја које су промениле свет. Каква су достигнућа Нобелових лауреата, како се до њих дошло, шта представљају и коме су намењена?

Истражите више о НОБЕЛОВИМ НАГРАДАМА.

подели
повезано
Нобел за ограничену рационалност
Нобел против нуклеарног оружја