Peta u nizu ove nedelje, Nobelova nagrada za mir dodeljena je Nacionalnom kvartetu za dijalog u Tunisu za doprinos u izgradnji demokratije

Često kontroverznu Nobelovu nagradu za mir, Norveški Nobelov komitet je ove godine dodelio Nacionalnom kvartetu za dijalog u Tunisu. Kvartet je nagrađen za doprinos u izgradnji demokratije nakon Jasmin revolucije koja je izbila 2011. godine. 

Jasmin revoluciju su obeležili brojni protesti socijalne prirode na kojima je narod izražavao nezadovoljstvo zbog nezaposlenosti, cena hrane, korupcije i uslova života. Međutim, protesti su ubrzo prerasli u političke i u njima je tražena smena režima. 

Kako bi se u Tunisu uspostavila demokratija, u leto 2013. godine je formiran Nacionalni kvartet za dijalog. Ovo telo čine organizacije civilnog društva – Liga za ljudska prava, Red advokata, Udruženje zaposlenih i Ujedinjeni sindikati. 

Članovi Norveškog Nobelovog komiteta su saopštili da nagrada za mir pripada Kvartetu zato što je u vreme političkih ubistava i socijalnih nemira uspostavio miran politički poredak i time sprečio građanski rat. Rad ove četiri organizacije je omogućio uspostavljanje ustavnog sistema koji stanovništvu garantuje osnovna prava.

Istražite više o Nobelovim nagradama 2015.

Istražite više o Nobelu prethodnih godina

 

podeli
povezano
Nobel za ograničenu racionalnost
Nobel protiv nuklearnog oružja