Циљ овог пројекта је унапређење образовања у сфери природних наука у средњим школама у Србији, обучавање наставника за преношење знања на основу практичног наставног плана и програма који се заснива на пројектима. Јединствени аспект овог пројекта је сарадња научника и просветних радника из Србије и Америке.

Шест студената (3 из САД и 3 из Србије) биће укључено у летњи програм у Београду. Студенти ће са менторима развијати нов садржај за књигу о неуронауци на српском (Како ваш мозак ради) и будући план часова.

Летњи програм ће бити организован током јула 2023. године са циљем да се студенти основних студија обуче у техникама истраживања неуронаука и развију три нова наставна плана за наставнике. Програм ће трајати четири недеље, а водиће га др Грегори Гејџ, аутор књиге „Како ваш мозак ради“, коју је објавио MIT Press Book. Сарадници на овом пројекту биће др Етјен Серб-Камп (САД), др Дуња Бијелић (Србија), Алекса Васић (Србија) и Катарина Стекић (Србија, докторанд). Три тима студената (из САД и Србије) биће одговорна за развој нових експеримената који се могу извести у учионицама широм Србије.

 

Програм ће се одвијати у Мејкерс спејсу, у просторијама Центра за промоцију науке (Краља Петра 46, Београд). Алекс Хеч (САД) ће бити лабораторијски техничар, који ће студентима помагати у раду са алатима и ресурсима.

 

Програм ће се одржавати од понедељка до петка, а трајаће 40 сати недељно. Сваки дан почињаће претходно договореним јутарњим састанком и дискусијом о свим идејама или проблемима. Студенти ће развијати пројекат уз подршку нашег истраживачког особља. Већи део дана биће издвојен за самосталан рад студентског тима.

Лабораторијске свеске ће се чувати и делити са наставницима на јесењој радионици као примери добре праксе у активној учионици. Пројекте по лекцији бираће тимови студената у сарадњи са менторима и садржаће практична открића. Примери укључују когнитивни ЕЕГ (Posner, 1980) или илузију гумене руке. Сваки пројекат подразумева да ће студенти прикупљати податке како би дошли до новог открића.

По завршетку пројеката биће изведен завршни „Демо дан“ за ширу публику.

 

Ако сте заинтересовани да се укључите у овај пројекат, пошаљите своју пријаву ОВДЕ.

За сва даља питања контактирајте Катарину Стекић на kstekic@cpn.rs

 

Рок за пријаву је 24. јун 2023.

подели