Иако жене данас чине мање од 30 одсто истраживача широм света, оне често предводе захтевна и револуционарна истраживања која имају огроман утицај на развој друштва. Зато се сваког 11. фебруара обележава Међународни дан жена и девојака у науци. Генерална скупштина Уједињених нација установила је овај дан пре осам година како би подстакла жене и девојке да се баве науком, а девојчице да од најранијег узраста развијају своја интересовања.

Један од видова подршке младим научницама у Србији јесте и програм Националних стипендија L’OréalUNESCO „За жене у науци“ (L’Oréal UNESCO For Women in Science), које већ 13 година додељује компанија L’Oréal у сарадњи са Министарством науке, технолошког развоја и иновација и Националном Kомисијом за UNESCO. Kонкурс за 2023. годину је у току и пријаве су отворене до краја марта.

Стипендије су намењене научницама које се баве научноистраживачким радом у области природних наука, имају до 35 година и уписане или завршене докторске студије.

Пријаве се подносе електронским путем, а на www.zeneunauci.co.rs могуће је наћи више информација о самом програму и начину пријављивања, укључујући и пријавни формулар и општа правила конкурса за 2023. годину.

У оквиру тринаестог циклуса овог програма у Србији, најталентованијим младим научницама биће додељене три стипендије, свака у износу од по пет хиљада евра у динарској противвредности. Националне стипендије „За жене у науци“ представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицај да наставе да се баве науком у Србији.

Циљ међународног програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва. У Србији се у оквиру ове иницијативе већ дванаест година награђују најбоље младе научнице. Од покретања програма до данас, на конкурсу за Националне стипендије учествовало је више од 600 младих научница, а најбољима је до сада додељено 35 стипендија, у износу вишем од 20 милиона динара.

 

Међународни програм „За жене у науци“ покренут је 1998. године у партнерству L´Oréal -а и UNESCO -а, и награђује и промовише жене чија су изузетна достигнућа допринела научном напретку у целом свету. Програм се данас реализује широм света и подразумева различите видове подршке женама у науци, укључујући чувене интернационалне Награде „За жене у науци“ и више од 50 регионалних и локалних програма стипендија посвећених развоју младих талената.

подели