Највећи национални фестивал науке у Француској – Fête de la Science – отворен је 6. октобра уз премијерно учешће Центра за промоцију науке. Фестивал, који се већ 32 године континуирано одржава широм Француске, окупио је стручњаке и заљубљенике у науку из целог света. 

Центар је овом приликом изложио модуларну верзију „Kлиматске капсуле“ у Cité des Sciences et de l’Industrie, највећем научном центру Европе. „Kлиматска капсула“ је усмерена на праћење и критичко разматрање спровођења Циљева одрживог развоја Уједињених нација, као глобалног и општеприхваћеног механизма на путу ка одрживој и јединој могућој будућности. Ова научно-уметничка платформа је директан позив на климатску акцију свим грађанима и грађанкама, и подсећа нас на јединственост позиције и поступања сваког од нас.

„Kапсула“ је омогућила посетиоцима да се упусте у дубок дијалог о одрживом развоју, постављајући темеље за размишљање о климатским променама. Од 6. до 9 октобра је преко 500 посетилаца путем дистопичног приказа 2057. године доживело изазове с којима се човечанство суочава. Овај наратив подстакао је дубоко емотивно искуство и освежио спремност за суочавање с глобалним изазовима који нас очекују. 

Фестивал је такође обележио богат програм разноврсних догађаја током викенда, укључујући преко стотину манифестација. Истраживачке организације, удружења, компаније, студенти и истраживачи делили су своје знање из различитих области науке. Посетиоци су имали прилику да истраже хемију, астрономију, математику, биологију и многе друге научне области. Осим тога, фокус је ове године био на вези између спорта и науке, поводом Летњих олимпијских игара, чији ће домаћин бити Париз 2024. године.

Иако је овај фестивал завршен, оставља нас с дубоким утисцима и инспирацијом за допринос очувању планете и стварању одрживе будућности. „Kлиматска капсула“ ће у наредним годинама обићи 10 земаља Југоисточне Европе у склопу Climaeruope2 пројекта, са циљем промовисања климатских сервиса, као и важности климатске акције ка митигацији климатских промена.

Климатска капсула ЦПН-а. Фотографија: Ненад Гајић.подели