(Актуелно) Након што је Светска здравствена организација прогласила узбуну због вируса Зика, експерти из Бостона у Масачусетсу данас су објавили и савете за одбрану

Текст: Никола Здравковић

Медицински експерти из Бостона у Масачусетсу, Лин Чен и Хамер Дејвидсон, понудили су савете за спречавање ширења Зика вируса у најновијем броју часописа „Анали интерне медицине“ (Annals of Internal Medicine). Савети, објављени 2. фебруара, односе се на лекаре, али и на труднице и дојиље, чија зараженост може угрозити њихову децу.

Зика вирус се у последљих неколико месеци нагло проширио по Јужној Америци и Карибима, а јако мали број заражених постоји и у земљама као што су САД, Велика Британија и Аустралија. Вирус код већине заражених не изазива никакве симптоме, али један у пет добије тзв. ”Зика грозницу” чији су симптоми повишена температура, осипи и бол у зглобовима.

Зика вирус преносе комарци из рода Aedes, којих има на свим континентима, осим на Антарктику. Aedes комарци такође преносе болести денгу и чикунгуњу, које имају сличне симптоме као и Зика. Експерти због тога саветују да лекари користе ове две болести за потребе диференцијалне дијагнозе Зика грознице код пацијената који долазе из Јужне Америке и са Кариба.

Ако је Зиком заражена трудница, истраживања указују да дете има значајно већу шансу да буде рођено са микроцефалијом, поремећајем који може имати озбиљне развојне последице. Код микроцефалије долази до прераног срастања лобање, чиме се спречава развој мозга. У зависности од озбиљности поремећаја, последице могу бити успорен ментални развој, проблеми у моторици, као и скраћен животни век.

Због ових ризика, експерти саветују трудницама да не путују у земље у којима постоји велика опасност од заразе. Ако ипак путују, савет је да користе средства против комараца, посебно она која садрже DEET (диетилтолуамид), пикаридин или IR3535. Исти савет се упућује и дојиљама, јер се микроцефалија може развити и након порођаја.

Веза између Зика вируса и микроцефалије откривена је у Бразилу прошле године. У Бразилу је током 2015. године забележено 2782 случаја микроцефалије, у поређењу са 147 претходне године. Корелација са ширењем Зика вируса даље је била поткрепљена истраживањем бразилског Министарства здравља, које је у јануару 2016. навело 134 случаја микроцефалије за које се верује да су узроковани овим вирусом.

Истраживање Зика вируса и епидемије се наставља. Вирус је добио назив по истоименој шуми у Уганди где је први пут откривен и изолован 1947. године, када је пацијент био један Резус макаки мајмун. Ако је веза између Зике и микроцефалије тачна, претпоставља се да раније није била примећена јер Зика никада није била распрострањена на статистички битном узорку пацијената.

Ови савети објављени су у часопису Annals of Internal Medicine.

 

подели