Замислите да имамо уређај са којим у сваком тренутку можемо да пратимо све замршене биохемиjске процесе у организму. И да са лакоћом откривамо шта му се спрема

Наш организам jе комплексна лабораториjа у коjоj се непрекидно одвиjа на хиљаде реакциjа. Нека хемиjска jедињења се разграђуjу, друга се синтетишу, нека напуштаjу наше тело, а нека складиште у одређеним ћелиjама.

 Замислите како би било да у сваком тренутку можемо да пратимо све ове замршене биохемиjске процесе и меримо нивое различитих jедињења у реалном времену? Уз помоћ миниjатурних сензора стално присутних у крвотоку били бисмо у стању да детектуjемо многе болести у наjраниjим фазама, прилагодимо терапиjу сваком пациjенту понаособ и добиjамо тренутне информациjе о одговору нашег организма на стрес, лек, одређене врсте хране или инфекциjу.

 Овако прикупљени подаци аутоматски би се слали у наш електронски здравствени картон и алармирали лекара уколико нешто ниjе у реду. Тако би наш лекар могао и пре него што се симптоми поjаве да нас упозори на наилазећи проблем.

 Ово би нам пружило шансу да спречимо или ублажимо броjна патолошка стања попут инфаркта, можданог удара, хипогликемиjе или епилептичног напада. Неки продукти ћелија канцера, на пример, циркулишу крвотоком много пре него што су регуларни клинички тестови у стању да их детектују.

 Истражите друга ОТВОРЕНА ПИТАЊА САВРЕМЕНЕ НАУКЕ.

 

подели
повезано
Како окружење утиче на гене?