Математичар који је одбио Филдсову медаљу и награду од милион долара

Скривен међу обичним лицима, док је на улици, он покушава да остане незапажен. Међутим, Григориј Јаковљевич Перељман није обичан становник Санкт Петербурга – он је мистериозни математички геније, који је пре десет година решио Поенкареову хипотезу, један од најтежих математичких задатака свих времена.

У лето 2006. године, када је потврђено да је његов доказ тачан, Перељман је освојио Филдсову медаљу, највећу награду у математици. Међутим, награду је одбио уз објашњење да Европско друштво математичара није компетентно да оцењује његов рад, без обзира на то да ли је оцена позитивна.

Четири године касније, амерички Институт „Клај“ понудио му је награду од милион долара, која је 1999. године расписана за решење сваког од седам миленијумских проблема математике. Међутим, након телефонског разговора са представницима Института, Перељман је одбио понуђену суму.

Мада је тиме изазвао пажњу свих светских медија, данас живи потпуно повучено, систематски се скривајући од новинара. Григориј Перељман је Рус јеврејског порекла, рођен 13. јуна 1966. године. Квалитетно математичко образовање стекао је у славној Математичкој школи у Санкт Петербургу. Као и други руски дечаци.

——————————————————————————————————————————-

ЛИЦА МАТЕМАТИКЕ

Научнопопуларна манифестација Мај месец математике (М3) ове године представља стварна, жива лица математике широм Србије – десет најкреативнијих наставника математике, али и лица десет великана који су кроз историју градили ову дисциплину.

По биографским мотивима математичара који су део акције ”Лица математике” Центар за промоцију науке је организовао акцију решавања задатака Мој данашњи задатак

подели