Upravo objavljen rad na arXivs-u ukazuje da nam izuzetno snažni i kratkotrajni radio-signali iz dubokog svemira možda prenose poruku: 187,5

Tekst: Slobodan Bubnjević

Nije se dogodilo ništa od onoga što bismo mogli zamisliti. Nije se spustio vanzemaljski brod na Njujork, Oblast 51, Beograd ili bilo koji veliki ili mali grad na Zemlji. Nije prekinut televizijski program, niti su društvene mreže podivljale jer je grupa astronoma prijavila kako NLO objekat promiče pored Saturna.

Ni na jednom zemaljskom ili orbitalnom radio-teleskopu, od svih onih koji godinama skeniraju nebo nismo dobili bilo kakvu za nas ljude smislenu, a kamoli eksplicitnu poruku tipa: „Ćao tamo dole. Kakva ste samo razočaravajuća vrsta, a tako jedna fina planeta.“

Desilo se nešto što je svakako tehnološki intrigantnije i za laike manje razumljivo. Priča je nastala kad je u otvorenoj bazi sa više od milion naučnih radova, poznatoj kao arXivs, 30. marta, objavljena revizija dve nedelje ranije objavljenog rada pod naslovom Discrete steps in dispersion measures of Fast Radio Bursts.

Vest o ovom naučnom radu, dan kasnije, preneo je ugledni, naučnopopularni časopis New Scientist. Tekst naslovljen Is this ET? Mystery of strange radio bursts from space, napisala je autorka Sara Skols, specijalizovana za astrofiziku i SETI teme. Nakon što je objavljena, vest su preneli mnogi popularni naučni i neki avangardni mediji. 

Bez sumnje, uzbuđenje su osetili svi oni koji su se udubili u grafik prikazan u ovom radu (slika dole) i na njemu otkrili jednu novu, misterioznu pravilnost u radio-signalima iz dubokog svemira. No, sasvim prirodno za naučnu zajednicu, uz normalnu dozu skepticizma i obazrivosti, lavina interesovanja narastala je usporeno.

S druge strane, budući da se cela vest sastoji od uočene linearnosti nečega što se u radio-astronomiji naziva mera disperzije, veliki mediji nisu prekinuli program, pa čak ni preneli informaciju pošto je suviše složena da bi mogla brzo i trivijalno da se procesuira. Uprkos tome što bi ova priča mogla biti potencijalno zapaljiva ili čak civilizacijski bitna.

Naime, pomenuti naučni rad nagoveštava kako postoji mogućnost da imamo – signal vanzemaljske civilizacije!

A poruka koju smo dobili, ako je kojim slučajem tako, glasi: 187,5.

DESET ČUDNIH RADIO-SIGNALA

O čemu je zapravo reč? Radio-teleskopi su od 2001. počeli da beleže jedan neobičan astronomski fenomen koji je dosad ostao neobjašnjen i koji je nazvan Fast Radio Burst, odnosno FRB. Naime, tokom poslednjih 15 godina, zabeležili smo deset čudnih radio-signala koji traju svega milisekndu, a izuzetno su snažni, toliko da u tom trenutku izrače energiju koju bi Sunce emitovalo mesec dana.

Ovi FRB signali očigledno stižu sa izuzetno velike daljine, daleko izvan naše galaksije Mlečni put, a to znači i da su do nas, ma kako kratkotrajni, izuzetno dugo putovali, hiljadama ili milionima godina. Za sada nemamo raspodelu odakle tačno ovi signali dolaze.

U radu sa arXivs-a, koji su objavili Majkl Hipke sa nemačkog Instituta za analizu podataka iz Nojkirhen-Vluina, Vifred Domjenko sa Instituta „Maks Plank“ i Džon Lernd sa Univerziteta Havaji iz Maone, analizirano je svih deset do sada snimljenih FRB-ova. Na sličan način na koji se analiziraju prirodni signali sa pulsara, izračunata je pomenuta mera disperzije, koja inače služi da se na osnovu širenja snopa po frekvencijama, zbog prolaska kroz kosmičku materiju, odredi sa kog rastojanja snop stiže.

Analiza je u slučaju FRB-a otkrila nešto drugo. Uočena je, potpuno neočekivano, linearna pravilnost, tako da su mere disperzije jednake celobrojnom umnošku broja 187,5. Verovatnoća da podaci daju tako čistu linearnu funkciju koincidencijom je vrlo mala, a nivo poverenja u dobijene podatke je 99,95 odsto.

Nijedan poznati prirodni objekat u dubokom svemiru ne može da emituje radio-signale na takav način da dovede do toga da mera disperzije poštuje takvu pravilnost i sledi celobrojne umnoške broja 187,5. Naime, izvor signala koji stižu do Zemlje očigledno na neki način „kontrolisano“ pušta snop.

KO GASI I PALI ZVEZDE?

Dobijeni rezultati, ako se pokažu kao tačni, mogu da znače tri stvari. Pre svega, vrlo je moguće da su FRB-ovi signali ljudskog porekla i da su emitovani sa postojećih satelita, rashodovanih letelica ili bilo kakve druge kante koju je čovek napravio i zaboravio u orbiti, a koja šalje ponekad i tako jak signal. Ma kako malo verovatno da 15 godina nije pronađen takav izvor, autori pomenutog rada su uglavnom razmatrali ovu mogućnost.

Druga mogućnost je da FRB-ovi predstavljaju jedan sasvim novi astronomski fenomen, koji se ne može tek tako objasniti onim što danas znamo o prirodnim radio-izvorima. Već ta okolnost je sama po sebi izuzetno uzbudljiva.

Treća opcija je da smo uhvatili signal izuzetno napredne civilizacije koja ima tako moćne radio-izvore, da namerno ili slučajno „pali i gasi“ neku zvezdu kako bi jakim radio-signalom u drugi deo svemira poslala poruku 187,5. Prema donekle spekulativnoj teoriji Nikolaja Kardaševa, to bi značilo da je reč o civilizaciji koja je tip 2, budući da u tip 1 spadaju civilizacije poput naše, koje koriste svakojake, male izvore zračenja, u tip 2 one koje kontrolišu zvezde, dok su tip 3 civilizacije koje emituju signale pomoću galaksija.

Kako god, ako je FRB signal na Zemlju zaista poslala vanzemaljska inteligencija, to se desilo mnogo davno i na ogromnom, vangalaktičkom rastojanju.  To znači i da je reč o civilizaciji koja je tehnološki, a verovatno i na svaki drugi način daleko, daleko naprednija od naše, o svetu bića koja upravljaju zvezdama.

U našem svetu, ovde dole, sledi doba u kome će FRB podaci biti još mnogo puta analizirani, tumačeni i preispitivani, kako od naučnika tako i od medija, teoretičara zavera, ljubitelja NLO-a i svih drugih. I šta god na kraju bude bio odgovor, FRB signali su broj 187,5 ne samo nosili kroz duboki svemir, nego sada zauvek uveli i u ljudsku istoriju. 

PORUKA 187,5

Istražite više…

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi