Упознајте Сунце, можда не најгламурознију звезду у читавом космосу, али за нас свакако важнију од било које друге

Текст: Јелена Мијатовић

Сунце је скоро савршена сфера. Разлика у пречнику износи највише 10 km, али у односу на средњу вредност пречника од 1.392.684 km, та разлика је занемарљива. Због овога је Сунце једно од најсавршенијих геометријских облика у природи.

Голим оком можемо да видимо 3000 звезда на ноћном небу, и неке од тих звезда јесу веће од Сунца. Са друге стране, наша звезда је већа од класичног црвеног патуљка, тј. од 85 одсто звезда у Млечном путу.

Милион планета величине Земље може да стане у Сунце. Ако шупље Сунце желимо да напунимо сферама Земље, у њега их стаје око 960.000, а ако згуснемо те сфере тако да не остане слободног простора, може да стане 1.300.000 Земаља.

Атмосфера Сунца је топлија од његове површине. Звезде имају три слоја атмосфере: фотосферу, хромосферу и корону. Корона је плазма која достиже температуре и до два милиона °C, за разлику од површине Сунца и фотосфере где су температуре око 6000 °C.

Обим короне није увек исти, али је њен сјај око милион пута мањи од фотосфере и због тога је теже уочљива. Најбоље се види приликом тоталног помрачења Сунца, или помоћу коронографа – телескопа који блокира директну светлост Сунца.

Сунце је звезда која најсјајније сија у зеленом делу спектра. Када га гледамо, видимо светлосне зраке са фотосфере. Температура у фотосфери је око 6000 °C, што значи да светлост из тог слоја има таласну дужину 500 nm. То сунчеве зраке смешта у плаво – зелени спектар.

Док гледа у Сунце, људско око укључује и околне боје, и због тога нам оно изгледа бело или чак жуто.

Потребно је осам минута да светлост са Сунца дође до Земље. Раздаљина ова два тела је 1 AU (астрономска јединица) и она у просеку износи око 150 милиона km, док је брзина светлости 300.000 km/s.

То значи да је светлости потрeбно тачно 500 секунди, тј. осам минута и 20 секунди да дође до Земље. Та енергија минутима стиже до Земље, али јој је потребно око 100.000 година да стигне из језгра Сунца до његове површине.

Потпуно помрачење Сунца се дешава и до пет пута годишње. Верује се да у питању није толико честа појава, јер је тотално помрачење по правилу видљиво са мале територије. На било ком месту на Земљи, тотално помрачење Сунца се дешава једном у 360 година. Ниједно од помрачења не траје дуже од седам минута и 40 секунди. 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви