Ženka beloglavog supa, Dobrila, vraćena je krajem prošle nedelje u svoje prirodno stanište Uvac, nakon što je iznemogla i promrzla zimus pronađena na jugu Turske

Foto: Wikipedia

Tekst: Anđela Mrđa

Dobrila, koja je ime dobila po svom mirnom i umiljatom karakteru, sletela je krajem prošle nedelje avionom iz Turske u Beograd, odakle je nakon veterinarskog pregleda vraćena u Specijalni rezervat Uvac, objavilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine na svojoj zvaničnoj internet stranici.

Ova jednogodišnja ženka zaštićene vrste Gyps fulvus izlegla se na liticama Uvca prošlog proleća, a već u decembru iste godine pronađena je daleko na jugu Turske, blizu granice sa Sirijom, iznemogla i promrzla. Nakon zbrinjavanja u turskim veterinarskim stanicama i višemesečnog oporavka, Dobrila je konačno aprila ove godine bila spremna za povratak kući.

U organizaciji transporta učestvovale su sve relevantne institucije iz Srbije i Turske kako bi se ispunili standardi propisani Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore i dobile sve neophodne dozvole.

Stigavši na beogradski aerodrom Dobrilu su dočekali ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič, kao i brojni domaći i strani mediji.

O ovom putovanju turska avio-kompanija Turkiš erlajns, koja je, između ostalog, obezbedila besplatan prevoz iz Urfe do Istanbula odakle je Dobrila prevezena do Beograda, planira da snimi dokumentarni film.

Beloglavi sup je najveća ptica koja naseljava naše prostore sa rasponom krila oko 2,8 m i prosečnom masom od 7,5 do 8,5 kg. Međutim, ova grabljivica ponekad može dostići i 11 kg.

Ženke nose samo jedno jaje i to u zimskim mesecima, a na njemu narednih 54 ili 56 dana leže oba roditelja. Iako su u pitanju stanarice, njihovi mladi neretko lutaju te se tako povremeno mogu naći i stotinama kilometara daleko od svog staništa.

Ovaj druželjubivi lešinar uglavnom se gnezdi u kolonijama praveći gnezda tako da budu blizu jedni drugima, a život provodi u monogamnim doživotnim vezama. Kako najčešće naseljavaju mediteranske i planinske predele, kao i otvorena područja sa klisurama i slabom vegetacijom, omiljena mesta za gnežđenje su im nepristupačne litice i pukotine stena.

S obzirom na malobrojnost i činjenicu da se veoma retko razmnožavaju, beloglavi sup predstavlja najznačajniju vrstu koja naseljava područje Uvca. Ovaj rezervat ujedno je i jedna od najvećih gnezdećih kolonija na Balkanu i definitivno najveća u Srbiji.

Pripadnici ove vrste mogu se naći i u delovima severne Afrike, Maloj Aziji, ali i na Pirinejskom i Balkanskom poluostrvu.

podeli