(AKTUELNO) Američki naučnici osmislili sistem koji bi atmosferski ugljen-dioksid mogao da pretvori u gorivo

Tekst: N. Zdravković

Šta ako atmosferski ugljen-dioksid, taj odbegli proizvod naših navika, izvor globalnog zagrevanja, može biti pretvoren u gorivo? Naučnici Keri Pint sa Univerziteta „Vanderbilt“ i Stjuart Liht sa Univerziteta „Džordž Vašington“, napravili su sistem koji CO2 pretvara u ugljenična nanovlakna. Ovaj izum bi mogao uneti revoluciju u svet baterija.

Kako dva naučnika kažu, ovim izumom atmosferski ugljen-dioksid postaje vredan proizvod, resurs, a ne samo neželjena posledica. Lihtov projekat STEP (solarni termalni elektrohemijski proces) solarnom energijom razlaže ugljen-dioksid i od ugljenika pravi nanovlakna u obliku cevčica.

Pint je uspešno iskoristio ova nanovlakna kao pozitivne elektrode u litijum-jonskim i natrijum-jonskim baterijama. Pošto STEP razlaže ugljen-dioksid, rezultat je izvor energije koji ne samo što ne povećava emisiju CO2, nego je čak smanjuje. Već zvuči previše dobro da bi bilo tačno, ali Pint i Liht tvrde da je njihov sistem čak vrlo komercijalno isplativ.

Drugim rečima, nije u pitanju nekakav „zeleni“ projekat koji žrtvuje efikasnost zarad ekoloških ciljeva. Litijum-jonske baterije dobijaju blagi porast performansi, dok se kod sodijum-jonskih beleži porast i do 350 odsto. Takođe, nakon dva i po meseca rada, baterije sa ugljeničnim nanovlaknima nisu pokazivale nikakve znake propadanja.

Pint i Liht trenutno vide svoje baterije kao standardni izvor energije u električnim automobilima budućnosti. Međutim, ako se njihove tvrdnje potvrde, ne bi trebalo da začudi proboj ovih baterija i u druge industrijske sfere. Već se spominje elektrana koja bi radila na gas, a emisiju CO2 koristila da unapređuje rad generatora. 

Kako kaže Liht, dobitak u efikasnosti generatora bi eliminisao potrošnju samog STEP sistema, i neto rezultat bi bila elektrana sa 0 (nula) emitovanog ugljen-dioksida.

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi