Разговарали: др Марјана Бркић, ChatGPT

Приредила: Ивана Николић

 

Др Дрор Гил је дипломирао електротехнику на Израелском институту за технологију Технион, копроналазач је 37 одобрених патената и добитник награде ЕММI® за технологију и инжењерство 2021. године. Он је технолошки извршни директор са преко 30 година искуства у водећим израелским високо технолошким компанијама, а помаже и организацијама да користе алате вештачке интелигенције како би повећали ефикасност и појачали капацитете. Недавно је боравио у Србији, у оквиру серије научних предавања под називом Science at the Bar, коју је организовао Центар за промоцију науке у сарадњи са Амбасадом Израела у Београду. Том приликом интервјуисали су га – заједно – ChatGPT и в.д. директора Центра за промоцију науке др Марјана Бркић.

Др Гил нам је на почетку овог интервјуа рекао да је то дефинитивно његов „најчуднији интервју“.

 

ChatGPT: Можете ли нам дати преглед генеративне вештачке интелигенције и њене примене у различитим областима?

Др Дрор Гил: Пре свега, шта је генеративна вештачка интелигенција? То је технологија која ствара садржај на основу захтева или упутстава које задаје корисник. Постоји вештачка интелигенција која анализира садржај: на пример, она може да анализира фотографију и провери да ли се на њој налази мачка, може да идентификује објекте, анализира услове за аутономну вожњу. У овом последњем случају говоримо о системима вештачке интелигенције који генеришу текст. Дакле, они могу да створе фотографије, видео-записе, текст. Онако како ја то видим, системи генеративне вештачке интелигенције најпре уче, а потом копирају обрасце људског стварања. Дакле, они стварају нови садржај, нове слике, нове видео-записе, нови текст, а на основу слика, видео-записа и текста који су људи већ генерисали. Како то раде? Узмимо слике: они на њима уче шта значи када је нешто глатко, плаво или округло, или уче да их је насликао Ван Гог. Након што интернализује, односно научи ове концепте, систем може да генерише нови садржај описом. Ви можете да му тражите фотографију астронаута који у свемиру јаше коња и добићете је. Можете да тражите слику плишаног медведа како купује по древном Египту и добићете је, и то зато што је систем научио све те обрасце. Постоје различите апликације, али поента је иста: генеративни медији стварају слику. Све што вам је на уму, свака фантазија, све што вам треба за посао или у било коју другу сврху, добићете пуким убацивањем описа.

Фото: Владимир Јанић

Када је реч о тексту, треба имати на уму да се сва наша комуникација базира на њему. Бизнис се базира на њему. Ми читамо текстове, ми пишемо текстове; читамо чланке, блогове, научна истраживања; ми све то исто и пишемо. Пишемо мејлове, читамо мејлове, СМС поруке. Тако да, када говоримо о тексту, генеративни системи вештачке интелигенције могу да ураде много више од нас, па чак и да нас замене у многим дневним рутинама. Рецимо, системи вештачке интелигенције могу да сумирају неки чланак и излистају вам његове најважније делове. Или, ако им задате кључне појмове, на основу њих могу да генеришу текст. Осим тога, можете рећи систему који стил желите да користи, можете му рећи да користи метафоре, можете му такође рећи да се обраћате одређеној публици па да садржај прилагоди десетогодишњацима, или научницима, а у том случају ће ући и у техничке детаље. Систем може да пише и у стилу одређених новина, рецимо „Њујорк поста“, или неког таблоида, свеједно. Укратко, системи вештачке интелигенције вам могу помоћи да генеришете садржај, али вам могу и сумирати најразличитији садржај.

Mислим да већина људи зна да генеративна вештачка интелигенција може да креира садржај попут чланака, али мислим да не знају да тај садржај може да буде високо квалитетан. На пример, генеративна вештачка интелигенција може да створи планове: путне планове, радне планове, идеје. Ако му дате инструкције, он ће вам дати идеје за компанију, за одређене производе, идеје за развој бизнис модела које ви касније можете да користите. Он заиста може да уради доста тога и може бити ваш „брејнсотрминг колега“ који вам помаже у решавању било ког проблема у животу. Тако да заиста мислим да је ово нешто што много људи не зна о генеративној вештачкој интелигенцији попут ChatGPT-ија.

 

ЦПН: Говорили сте нам и о томе да сте од ChatGPT-ија тражили да вам помогне да осмислите како да развијете стартап компанију. Можете ли да нам објасните како је тај експеримент изгледало?

Др Дрор Гил: ChatGPT се појавио крајем новембра 2022. Открио сам га неколико дана касније и почео сам да се играм и да га тестирам и био сам одушевљен свестраношћу и способношћу овог алата. Онда сам решио да уз помоћ ChatGPT-ија покушам да покренем стартап у року од једног сата, с тим што нисам имао никакву идеју. Ево и како сам успео у томе. Најпре сам питао ChatGPT – како се покреће стартап. Иако сам знао одговор на ово питање, јер сам и сам покренуо неколико стартапова, претварао сам се да о томе не знам ништа. Онда ми је ChatGPT одговорио да ми је најпре потребна идеја, па да потом морам да развијем бизнис план, па да нађем инвеститоре којима ћу тај план представити; они ће ми дати новац захваљујући чему ћу направити развојни план итд. Онда сам му рекао – у реду, хајде да кренемо од почетка: идеја. Можеш ли ми дати неку идеју? ChatGPT ми је дао чак десет идеја, па још десет. Одабрао сам једну од њих и започео са читавим процесом. Потом сам му тражио да ми направи презентацију за инвеститоре, да ми да бизнис модел, спецификације производа итд. Тако да сам прошао кроз све фазе покретања стартап компаније. На крају сам га питао ко би могао да купи тај стартап и тражио сам му да направи уговор. Све ово је урађено у року од сат времена. Читав процес сам детаљно описао у ПДФ документу који сам потом поставио на Линкдин, тако да га сви могу користити. Сматрам да тај документ може много да помогне предузетницима, власницима компанија, који схватају колико ChatGPT може да помогне у разним аспектима њиховог пословања, у било којој фази у којој се њихова компанија налази, и може заиста да помогне да она буде продуктивнија.

Фото: Владимир Јанић

ChatGPT: Шта вас је инспирисало да каријеру усмерите на истраживања у пољу вештачке интелигенције?

Др Дрор Гил: Током протеклих неколико година сам пратио дешавања на пољу вештачке интелигенције. То ми је било попут хобија – читао сам све што би се појавило о генерисању слика, текста, о алаткама као што су GPT и DALLE. Направио сам неколико презентација о томе и представио их у различитим приликама. Када се 30. новембра 2022. године појавио ChatGPT и када сам почео да се играм њиме, одједном сам схватио да је то нешто што ће променити свет. ChatGPT ће трансформисати образовање, забаву, медије, индустрију, компаније, начине пословања, владе, све. Зашто? Зато што ми изненада имамо алатку која може да разуме, обради или генерише текст на веома високом нивоу. ChatGPT 3.5 се појавио у новембру, а већ у марту ове године изашао је ChatGPT 4, који је још бољи. Боље генерише текст, мање греши и пролази више тестова од људи. Тако да, када сам схватио да долази до фундаменталних промена у друштву, решио сам да овај део своје каријере стопостотно посветим генеративној вештачкој интелигенцији, пре свега на пољу технологија. Заиста мислим да ће ово променити све. А друга ствар која ме је фасцинирала јесте брзина којом се промена дешава. Знате, ја се високом технологијом бавим већ 30 година и прошао сам кроз неколико револуција: револуцију веба, мобилну револуцију, и свака од њих је променила и индустрију и бизнис. Захваљујући њима, компаније су направиле своје веб-сајтове и почеле онлајн продају. Онда су развиле мобилне апликације преко којих комуницирају са својим корисницима. Али свакој од ових промена су биле потребне године и године, док се са ChatGPT-ијем све дешава врло брзо. Стално се појављују нови модели, долази до нових интеграција чет-ботова у апликације попут Microsoft 365 и Google Workspace, у безбедносне и финансијске апликације. Све се дешава невероватном брзином, па компаније и организације такође морају да се брзо прилагођавају овим променама. Ја овде видим велику могућност, и зато сам и одлучио да се посветим вештачкој интелигенцији, да помогнем и едукујем компаније и образовне институције о предностима и изазовима генеративне вештачке интелигенције, како могу да буду продуктивнији и како могу да промене процес рада и да са мање заправо ураде више.

 

ChatGPT: Можемо ли сада да разговарамо о етици – који су то потенцијални ризици које генеративна вештачка интелигенција носи са собом? Рецимо, deepfake и последице deepfake-а.

Др Дрор Гил: Понекад своја предавања називам „Плес са ботовима“, јер то заправо и јесте налик плесу. Ови ботови, тачније АИ чет-ботови, засновани су на великим језичким моделима и њихове су могућности огромне, али су огромне и претње. Зашто? Зато што их лоши актери могу користити да раде лоше ствари, и ова претња се заправо односи на генеративну вештачку интелигенцију генерално. Сада говоримо о изазовима и проблемима и ево погледајмо генератор слика DALLE: његове најновије верзије 5.0 и 5.1 су достигле такав ниво да се не може направити разлика између слике које он произведе и стварних слика, оних које су направили фотографи користећи фотоапарате. То значи да, ако желите да направите фотографију папе у белом ваздушастом капуту, ви то лако можете да урадите, и заправо је неко то већ урадио. Можете и да направите фотографију на којој Трампа брутално хапсе полицајци: иако се ово никада није десило, људи неће знати да је фотографија лажна. Мислим да ћемо све чешће виђати овакве deepfake фотографије, да ће их људи све више правити и ширити како би утицали на јавно мњење и, рецимо, на берзу. Недавно је неко твитовао фотографију Пентагона у пламену, након чега је америчкој берзи на неколико минута опала вредност за 500 милијарди долара. Тако да генеративна вештачка интелигенција јесте реална претња и реална опасност. Ви сада можете и да имитирате гласове: ако имате снимљен нечији глас, макар и на само неколико секунди, систем може да говори управо тим гласом шта год да му ви задате да каже.

 

ЦПН: То онда значи да сада можемо да искористимо ваш глас да кажемо шта год желимо?

Др Гил Дрор: Тако је, и људи то већ користе да преваре друге људе. Рецимо, неко то може да искористи да позове неку особу, представи се као њена ћерка и каже да је у опасности и да одмах пребаци биткоине на одређени рачун. Наравно, то није њена ћерка, али звучи као она. Оно што ја сада свима говорим јесте – не верујте свему што читате, свему што видите, свему што чујете. Све то може бити лажно и све морате да проверите. Проверавајте најпре користећи поуздане изворе информација; проверавајте и код више различитих извора. Увек будите скептични.

Фото: Владимир Јанић

ChatGPT: Како мислите да ће будућност да изгледа? Да ли треба брзо да регулишемо ову област или да је пустимо да се даље развија?

Др Дрор Гил: Она мора да буде регулисана. Данас постоје прописи који вас спречавају да ширите лажне вести, ако то радите, мислим да кршите неке законе. Али сада је све лакше и лакше ширити лажне вести, а квалитет лажних вести је све бољи и ближи оригиналу, тако да мислим да ће прописи морати да се појачају и да ћемо морати да пронађемо начине да лако пријавимо такву вест када је видимо, тако да особа која ствара тај лажни садржај може бити ухваћена и изведена пред суд. Ово је нешто што заиста ремети друштво.

 

ЦПН: Ваше предавање у оквиру Science at the Bar је било веома посећено, људе занима све што се односи на генеративну вештачку интелигенцију. Какви су ваши утисци, колико је важно разговарати са људима у овом формату и да ли мислите да вреди?

Др Дрор Гил: Мени се овај формат заиста допада и то је нешто што већ дуже време радим у Израелу. Био сам на много оваквих сусрета, и сам сам чак започео неколико у мом родном граду Хаифи. Сваког месеца на те сусрете у Хаифи долазе предузетници, људи који се баве високом технологијом, инвеститори. Пијемо пиво, грицкамо нешто, пратимо презентације и разговарамо. Заиста мислим да је важно да изградимо заједницу и такође сматрам да је важно едуковати људе о генеративној вештачкој интелигенцији у свакој земљи, у сваком друштву. Говорили смо о проблемима које са собом носи deepfake, и треба говорити људима да квалитет deepfake-а постаје све бољи и да морају да буду обазриви. Такође, треба им рећи да и садржај који они стварају користећи вештачку интелигенцију и алатке попут ChatGPT-ија није увек потпуно тачан. ChatGPT понекад греши и генерише садржај који не одговара реалности. Морамо људе да учимо критичком мишљењу и морамо да их научимо да критички посматрају ове алатке и њихов учинак, да га проверавају на више страна, са људима, на интернету. Они морају да буду сигурни да је садржај који је ChatGPT креирао у њихово име тачан.

подели