Svetska nedelja svemira se obeležava svake godine od 4. do 10. oktobra. Simbolično, ona počinje na dan kada je lansiran Sputnjik, a završava se na dan kada je na snagu stupio Sporazim o svemiru. Reč je o međunarodnoj manifestaciji u kojoj se afirmišu dostignuća nauke i tehnologije i njihov doprinos poboljšanju i razvoju ljudskog života. U obeležavanju ovog datuma učestvuju svemirske agencije, avio kompanije, škole, planetarijumi, muzeji, astronomska društva i druge zainteresovane institucije širom sveta, a ovog oktobra svoj poseban doprinos pružiće Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

U četvrtak, 10. oktobra, sa početkom u 13 časova, Naučni klub Centra za promociju nauke biće domaćin događaja na kom će se govoriti o svemiru i klimatskim promenama, kao i o izazovima sa kojima se naša zemlja susreće na ovom polju.

Događaj u Naučnom klubu Beograd (Kralja Petra 46) moderiraće Zoran Tomić,  savetnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i nacionalni koordinator manifestacije Svetska nedelja svemira, dok će se prisutnima na početku dana obratiti ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, kao i Alma Okpalefe izvršni direktor World Space Week asocijacije.

Zatim će javnosti biti predstavljeni najznačajniji projekti koji se sprovode u Srbiji unutar ove oblasti – profesor sa Matematičkog fakulteta dr Dušan Marčeta govoriće o projektu MOZAIK, Dajana Bjelajac će ispred organizacije Karpe Noktem predstaviti projekat parka tamnog neba „Vidojevica“, a naučni savetnik Astronomske opservatorije Beograd Srđan Samurović predstaviće istraživačke jedinice Astronomske opservatorije Beograd za istraživanje Sunca i klimatskih promena.

Panel diskusija će biti zatvorena predstavljanjem rezultata projekta građanskih naučnih istraživanja „Negujmo vezu sa zemljištem: osnaživanje poljoprivrednika i mladih kao građana istraživača za praćenje zdravlja zemljišta i biodiverziteta“, kojim rukovodi Institut Biosens.

Istog dana, u četvrtak, 10. oktobra, u 12 časova, ističe rok za prijavu na Javni poziv za projekte građanskih naučnih istraživanja, koji je Centar za promociju nauke ove godine raspisao drugu godinu zaredom.

Cilj predstojeće panel diskusije u Naučnom klubu Beograd je da osvetli značaj i istakne kako satelitska posmatranja igraju ključnu ulogu u razumevanju globalnih klimatskih promena i kreiranju održivih rešenja za budućnost planete. Rast svemirske industrije ostavlja dubok uticaj na klimatske i ekološke tokove naše planete. Danas, skoro hiljadu satelita u okviru programa posmatranja Zemlje orbitira oko nas, pružajući neprocenjive podatke o okeanima, kopnu i atmosferi. Ovi sateliti predstavljaju nezamenjive alate u borbi protiv klimatskih promena, omogućavajući nam da sa velikom preciznošću pratimo njihov tok i posledice.

podeli