Изложба Преплитања отвара врата 25. септембра, у 18 часова, доносећи суптилне дијалоге између дигиталног, аналогног и органског света. Уз разноврсне пратеће садржаје, попут едукативних радионица, предавања, разговора, перформанса и вођених тура, art+science програм нуди петонедељно истраживање Баште и изложених радова.

Преплитања вас позивају да кроз различита интерактивна искуства истражите лепоту и сложеност природних мрежа, осетите међузависност живих система и промислите о нашој улози у стварању хармоничнијег суживота између природе и технологије. Фестивал ће бити отворен јединственим хорским перформансом Сање Анђелковић под називом Погледај у! Ја нисам крошња – ја сам гласник, који ће унети дашак реинтерпретиране традиције и наслеђа у ненарушено окружење Баште.

На изложби се премијерно представљају три интердисциплинарна пројекта настала у продукцији Центра за промоцију наукe. Башта звука аутора Марије Стојнић и Јакова Мунижабе, представља колекцију звучних и аудиовизуелних инсталација које повезују радиофонију и ботанику, истражујући односе између људи, биљака, животиња и машина. Централни рад, Звукожбун, интерактивна је игра која реинтерпретира звучни простор Баште стварајући колективни звучни портрет њених становника. Алеја Радија представља слободну интерпретацију природе у делима арс-акустике, инспирисаним јубилејима Баште и Радио Београда. Аудио-визуелне инсталације Слушајуће око и Мислим да сам Јупитер истражују концепте простора и изолације у контексту биљака и технологије.

Слепи путници су интерактивна инсталација site-specific карактера, коју је створила новосадска био-арт уметница Адриен Ујхази. Овај пројекат архивира биолошке податке о 26 врста биљака у стакленику Ботаничке баште, мапирајући њихов опстанак и истражујући колективни однос целулозе биљака и целулозе настале у вештачким условима (скобија). Инсталација подстиче размишљање о интеракцији природног и вештачког окружења, продубљујући разумевање флоре и њене еколошке улоге.

Марија Козомoра, радионица Отисак природе

Књига-објекат Thymus serpyllum представља резултат експерименталне примене технике суве игле у комбинацији са осушеним чајем од мајчине душице. Млади уметник Никола Радосављевић овим радом реконструише своје прво сећање из детињства, дубоко га повезујући с природом. Ово дело истражује повезаност супротстављених светова унутар екосистема, и нуди увид у лековити и опасни аспект нашег невидљивог окружења.

Поред наведених продукција, посетиоци ће током фестивала имати прилику да се упусте у визуелно путовање кроз преостала дела домаћих и међународних уметника, који на различите начине истражују односе између уметности, науке и друштва у савременом контексту.

У сарадњи са Ботаничком баштом „Јевремовац“, публици је обезбеђен слободан улаз на свечано отварање фестивала, 25. септембра, затим током Ноћи истраживача 27. септембра, као и на дан затварања фестивала, 31. октобра. Присуство свим пратећим програмима је такође слободно.

art+science фестивал део је активности Центра за промоцију науке у оквиру пројекта EUropean Digital Deal. Пројекат којим руководи Арс Електроника из Линца, подржан је кроз Програм Креативна Европа Европске уније, уз учешће 13 партнера из 11 европских земаља.

Детаљан програм можете пронаћи на: https://artandscience.rs/program2024/

подели