Недеља истраживача на програму је од 23. септембра у научним клубовима широм Србије, а велико финале заказано је за петак, 27. септембар, од 16 до 22 сата.

Фото: Тања Дробњак

Програм Европске ноћи истраживача представили су Јасмина Несторовић Живковић са Института за биолошка истаживања „Синиша Станковић”, координатор пројекта ReFocuS FLOW, Владимир Тодоровић из Креативно едукативног центра, координатор пројекта TRAILS и Данијела Вучићевић, в.д. директора Центра за промоцију науке.

Локације у Београду биће у самом центру града, од Трга републике, преко Европске куће и Калемегдана, до Математичког факултета, Факултета за физичку хемију и Центра за промоцију науке, уз ТЦ Биг на Карабурми.

„У Европској кући ћемо, између осталог, причати о томе како да озеленимо зграду, о обновљивим изворима енергије, зеленој енергији и гориву будућности, представићемо течно дрво… На Тргу републике проучаваћемо климатске промене у сасвим новом формату, соби за бекство, сазнаћемо шта је микропластика и који нам инсекти могу помоћи у смањењу пластичног отпада конзумирањем пластике. На Математичком факултету спојићемо узбуђење које доноси соба за бекство са моћи математике у лавиринту за средњошколце, а у Центру за промоцију науке причаћемо о чилеанској Опсерваторији ‘Вера Рубин’ и симулирати удар астероида. На Калемегдану имамо три локације: Галерија Природњачког музеја и Београдски зоо врт отварају своја врата за наше посетиоце, док ћемо телескопом у Народној опсерваторији „Руђер Бошковић” током дана посматрати Сунце, а након сумрака звезде, планете и Месец. У Ботаничкој башти немојте пропустити фантастичну изложбу у оквиру фестивала Art + Science. Традиционално, ТЦ Биг фешн је припремио фантастичан програм са темама попут грађанске науке, форензичке ентомологије и употребе дронова и робота за решавање проблема као што су климатске промене“, навела је Јасмина Несторовић Живковић.

Она је поменула и програме у Нишу, који ће бити одржани у Народном музеју, Универзитетској библиотеци, Научном клубу и ТЦ Делта планет, у Пироту, који ће се одиграти на платоу испред Дома културе и у Крагујевцу, где је дружење заказано у ТЦ Биг фешн. Тамошњи научници су припремили хемијске авантуре, приче о пирамидама исхране, вештачкој интелигенцији у служби зелене планете и уметности, мониторингу биљака путем дронова, културној баштини у виду музејског театра, повратку 5000 година старе краљевске игре Ур у 21. век, културно-историјском наслеђу Шумадије и Поморавља, сусрету са винчанском фигурином, споју килинарства и науке…

Фото: Тања Дробњак

Владимир Тодоровић  најавио је повратак Новог Сада на мапу Ноћи истраживача после пар година паузе. Он је подсетио да је новосадски програм већ почео, а за следећу недељу најавио активности у оквиру Недеље истраживача у Научно-технолошком парку.

„Током саме Ноћи истраживача у Тржном центру Биг истраживачи са свих факултета Новосадског универзитета из свог угла ће демистификовати учешће вештачке интелигенције у сфери њиховог рада, од медицине, преко привреде до техничких наука, са великим бројем радионица“, истакао је Владимир Тодоровић.

Поред овог дела програма, намењеног најширој публици свих узраста, он је посебно издвојио сегмент у Простору на Петроварадину где ће окупљени научници полемисати о свему што је тема Ноћи истраживача.

„Сем предавања на тему климатских промена, анатомије и вештачке интелигенције, имаћемо и концерте два бенда састављена од научника, Монохром и ВИС Изомери“, најавио је Тодоровић.

Ове године направљена је и специјална апликација која користи проширену реалност и којом ћете моћи, возећи се бициклом кроз Нови Сад, да се возите и од једне до друге планете Сунчевог система, а на бициклима ће и сада успешни научници ићи до својих основних школа у Новом Саду и околини и одржати предавања ђацима.

Недеља истраживача у научним клубовима

У Ноћи истраживача, грађани ће у Ботаничкој башти „Јевремовац“ моћи да посете изложбу коју Центар за промоцију науке реализује у склопу манифестације Art + Science, под називом „Преплитања“. Art + Science поставку у Ботаничкој башти чине радови и перформанси десет интердисциплинарних тимова из земље и иностранства, који су распоређени широм њеног периметра. Изложба у Ботаничкој башти истражује суптилне дијалоге дигиталног (технолошког) и органског (природног) света, наглашавајући симбиотске односе биолошких система и људске интервенције.

У Научном клубу Београд моћи ћете да истражите фасцинантне аспекте свемира кроз интерактивне инсталације! У симулацији удара астероида, пружиће вам се могућност да експериментишете са различитим параметрима као што су величина, угао и брзина астероида, откривајући како би такав удар утицао на Земљу, каква би штета настала и која подручја би била погођена. На крају, сазнаћете више о функцији телескопа и како вам омогућавају да посматрате звезде и планете изблиза. Поставка у Научном клубу Београд представиће и учешће научника из Србије у посматрањима Рубин опсерваторије, кроз примене машинског учења за иновативну анализу великих података ка путу до нових истраживања Универзума.

Данијела Вучићевић, в.д. директора Центра за промоцију науке, представила је активности научних клубова у 12 градова којима ће, почев од Недеље истраживача, 23. септембра, бити изграђен пут до највеће научне авантуре 27. септембра.

„У клубовима од Шапца, Кикинде и Мокрина, преко Новог Сада, Рановца, Крагујевца и Крушевца, до Лесковца и Ниша, покрићемо широк спектар тема, од 3Д штампе до биодиверзитета и открића зашто научници често користе винску мушицу у својим истраживањима“, поменула је Данијела само део богатог програма.

Фото: Тања Дробњак

Она је захвалила свима који посећују Ноћ истраживача и постављају питања, дајући прилику научницима да им „дају неке нове одговоре“.

„Верујем да будућност припада онима који виде могућности и пре него што су оне очигледне, а то су истраживачи и научници“, поручила је Данијела Вучићевић.

  1. Европска ноћ истраживача биће одржана у Београду, Смедереву, Крагујевцу, Чачку, Крушевцу, Рановцу, Зајечару, Нишу, Пироту, Лесковцу, Суботици, Мокрину, Кикинди, Новом Саду, Инђији и Шапцу.

Више информација о садржајима, локацијама и сатници можете наћи на званичном сајту: nocistrazivaca.rs

Манифестација се организује се уз подршку Европске комисије широм Старог континента, са циљем да на занимљив начин афирмише истраживаче и науку, приближи њихов рад широј јавности и подстакне младе да се определе за научно-истраживачку каријеру

Ова велика научна авантура у Србији реализује се кроз два пројекта: ReFocuS FLOW и TRAILS.

Координатор пројекта ReFocS FLOW (Road to Friday of Science FLOWs) је Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Институт од националног значаја за Републику Србију, у партнерству са Центром за промоцију науке, Природно-математичким факултетом Универзитета у Нишу и Универзитетом у Крагујевцу.

Координатор пројекта TRAILS (TRAIN RESPONSIBLE AI LEARNING SOCIETY)  је Креативно едукативни центар у партнерству са Научно-технолошким парком Нови Сад, Удружењем научних комуникатора НАУКОМ, Високом школом струковних студија из Суботице и Центром за промоцију науке

Пројекти су финансирани из програма HORIZON EUROPE, највећег програма Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма „Марија Склодовска-Кири” и уз подршку Делегације ЕУ у Републици Србији.

Фото: Тања Дробњак

На овогодишњој Европској ноћи истраживача биће представљени и актуелни програми и фондови Европске уније доступни за реализацију научних, уметничких, предузетничких и других идеја, као и подршка Пројекта SAIGE (Акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији), посвећеног јачању научних истраживања и иновативног предузетништва у Републици Србији који заједно реализују Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Светска банка и Европска унија.

подели