Део новосадске Ноћи истраживача одржаће се у Кинеској четврти у познатом клубу Квотер, месту које спаја уметност, филм, музику, ноћни провод, а сада и науку

У петак, 25. септембра, у познатом новосадском клубу Квотер, у Кинеској четврти, одржаће се један део програма паневропске манифестације Ноћ истраживача. Други део манифестације одвија се у тржном центру Биг. Прославу 10. рођендана манифестације обележиће богат и разноврстан програм.

У Квотеру програм почиње у 20 часова предавањем архитекте, сценографа и кустоса Мие Давид, под називом Не моћ — одговорност, током којег ће покушати да одговори на питање на који начин уметност и наука могу да мењају свет. Такође, биће речи о запаженом успеху српског тима  на 13. прашком квадријеналу који се одржао ове године.

Након предавања, у 21 час следи изложба You say light – I think shadow, две успешне уметнице, Александре Стратимировић и Сандре Праун. Реч је о необичној светлосној поставци, која ће бити пропраћена излагањем истоимене књиге. Изложба је награђена престижном наградом Red Dot Award 2015. године.

За 22 часа заказан је Научну паб квиз, током којег ће познати квиз-мастер Ли Мен испитивати присутне посетиоце о различитим областима науке. Неопходно је да окупите екипу од највише пет чланова, и пријавите се за такмичење. Пријаве се врше на лицу места. Они најуспешнији освојиће наградно пиће за екипу.

У 23 часа следи Научни идол, односно такмичење научника у певању. Младе научнике пратиће познати новосадски бенд Либертанго. Након одмеравања снага научника у овој ваннаучној дисциплини, следи журка уз познате хитове страних бендова. Спремите се за необично забавну ноћ науке у Кинеској четврти.

Осим у Квотеру, Ноћ истраживача одвија се и у Бигу, тржном центру, у којем ће програм бити посвећен пре свега најмлађима. Присутни посетиоци имаће прилику да се упознају са открићима која су променила свет, да присуствују кафи са научницима или да учествују у дечјем научном квизу. 

Истражите више о Ноћи истраживача у Новом Саду.

подели