Пројекат FRACTALS је први европски пројекат који се спроводи у Србији са идејом да за цео ЕУ додељује грантове за мала и средња предузећа

Пројекат FRACTALS, финансиран од стране Европске комисије у оквиру ФП7 програма, расписује отворени позив, који ће бити отворен 30. новембра и трајати 3 месеца, до 28. фебруара 2015.

Пројекат је почео 1. септембра, са главним циљем да дистрибуира финансијска средстава за 50 до 60 малих и средњих предузећа и веб-предузетника из читаве Европе, из ИКТ сектора, са циљем развијања апликација за сектор пољопривреде, базираних на такоyваним Future Internet принципима и технологијама. Укупан фонд FRACTALS пројекта који је намењен за финансијску подршку (грантове) износи 5,52 милиона евра.

FRACTALS је један од 16 пројеката који су одабрани за финансирање у оквиру треће фазе програма Future Internet – Public-Private Partnership, у конкуренцији од чак 90 пројеката из читаве Европе. Фокусиран је на пољопривреду, са фокусом на Балкан, регију која до сада није била присутна у Future Internet програму.

У овај програм је Европска унија до сада уложила 500 милиона евра и сматра га једним од својих најзначајнихих програма у будућности, а наша земља се кроз FRACTALS први пут прикључује овом великом програму.

Подршка малим и средњим предузећима кроз пројекат FRACTALS биће вишеструка: поред доделе грантова, она обухвата и техничку помоћ током процеса развијања апликација базираних на Future Internet принципима и технологијама, тестирање и валидацију развијених апликација кроз систем прве Европске „живе лабораторије“ (Living Lab) за прецизну пољопривреду, повезивање и умрежавање малих и средњих предузећа из ИКТ сектора у региону и Европи, као и саветовање и менторство у привлачењу инвестиција и обезбеђивању будућих финансирања пројеката.

На пројекту учествује девет партнерских институција из шест земаља, између осталих Развојни Фонд Аутономне Покрајине Војводине, Универзитет у Атини и Универзитет у Новом Саду – Biosense Center.

Истражите више о Biosense centru.

подели