Ексклузивно

“Импресиониран сам науком у Србији”

(ВИДЕО) Ексклузивни интервју са другим човеком европске науке, Роберт-Јаном Смитсом, генералним директором Главне управе за науку и иновације Европске комисије

Режија и монтажа: Бојан Живојиновић (Тајмлајн продукција)
Разговарала: Ивана Хорват
Текст читала: Љиљана Илић

Прошле недеље Србију је први пут посетио Роберт-Јан Смитс, генерални директор Главне управе за истраживање и иновације Европске комисије. Мада његова посета није привукла велику медијску пажњу, она је била готово историјска за научну заједницу у Србији.

Као практично други човек европске науке, Смитс је одговоран за највећи програм финансирања науке у историји, програм „Хоризонт 2020“ који је тежак чак 80 милијарди евра. Његов долазак представља додатно признање бројним успешним напорима домаћих истраживача да буду конкурентни у такозваном европском истраживачком простору и да освоје средства из „Хоризонта 2020“.

Током посете Србији, Роберт-Јан Смитс је у петак, 3. марта гостовао на изложби „Србија у Хоризонту 2020“ коју је организовао Центар за промоцију науке у Галерији науке и технике САНУ. Изложба представља кратки пресек досадашње сарадње домаћих истраживача, научноистраживачких и других установа са Европском унијом.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs