(VIDEO) Pogledajte kojih je to 11 doktorata inspirisalo novo CPN izdanje ”Doktorati u prozi: ilustrovane priče”

Montaža: Bojan Živojinović (Tajmlajn produkcija)
Muzika
: Saša Ranković

U ovom nesvakidašnjem eksperimentu iz naučne komunikacije učestvovali su dva tekstopisca iz Centra za promociju nauke, 11 ilustratora iz pet država i 11 istraživača koji su svoje doktorske disertacije odbranili u Srbiji u poslednjih pet godina.

Kroz esej i ilustraciju, u knjizi je predstavljeno 11 sjajnih doktorata odbranjenih u Srbiji u poslednjih pet godina. Jedanaest ilustrovanih priča govori o zanimljivim društveno relevantnim temama iz raznovrsnih naučnih oblasti, u rasponu od fizike kompleksnih sistema, medicine i razvojne psihologije, preko filozofije, ekonomije i pravne istorije, do prehrambenih tehnologija, inženjerskih nauka, arhitekture i grafičkog dizajna.

Urednici izdanja i autori tekstova su Nikola Zdravković i Ivan Umeljić.

Doktorate su ilustrovali Aleksandar Savić, Ivana Bugarinović, Imelda Ramović, Milena Savić, Milica Golubović, Monika Lang, Nemanja Jehlička, Oko, Romualdo Faura, Roial Studio i Hedof.

Pročitajte ko su istraživači čiji su doktorati inspirisali ovo izdanje:

Marija Mitrović Dankulov je naučni saradnik na Institutu za fiziku u Beogradu, gde radi u Laboratoriji za primenu računara u nauci (Scientific Computing Lab).

Nevena Buđevac je docent na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na predmetima Pedagoška psihologija i Strategije uspešnog učenja.

Saša Ranđelović je docent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde predaje Javne finansije.

Milena Janković je naučni saradnik na Klinici za neurologiju Kliničkog cen­tra Srbije, gde se bavi istraživanjem genetičkih osnova neuroloških bolesti.

Igor Živanović je istraživač-saradnik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde predaje Filozofiju politike, Uvod u probleme politike i Savremene teorije pravde.

Jelena Vasiljević je naučni saradnik na Institutu „Mihailo Pupin“ u Beogradu, i docent na Računarskom fakultetu u Beo­gradu za oblast inteligentnih sistema.

Dragan Živančev je naučni saradnik na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu u oblasti tehnološkog kvaliteta pšenice.

Dragan Cvetković je istraživač-saradnik na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u oblasti termo­dinamike i termotehnike.

Sanja Gligić je docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na predmetu Uporedna pravna tradicija u okviru Katedre za pravnoistorijske nauke.

Milica Milojević je docent na Arhitekton­skom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Departmanu za urbanizam.

Uroš Nedeljković je vanredni profesor na Fakultetu tehničkih nauka Univerzi­teta u Novom Sadu, gde predaje Pismo i tipografiju, Vizuelnu kulturu, Grafičke komunikacije i Grafički dizajn.

Istražite više o ovom izdanju.

podeli