Предавање

Снимак предавања добитнице ERC гранта

(ВИДЕО) Погледајте комплетан снимак предавања добитнице ERC гранта др Магдалене Ђорђевић одржаног у УК Пароброд 20. децембра

Добитница ERC гранта, др Магдалена Ђорђевић, која је претходних дана изазвала огромну пажњу јавности својим великим успехом, одржала је научнопопуларно предавање „Како су кваркови стигли у Србију?”. Предавање је одржано у Установи културе Пароброд, у уторак, 20. децембра, у 15 часова.

Др Магдалена Ђорђевић са Института за физику у Београду начинила је историјски успех и освојила престижни европски грант у вредности од 1.356.000 евра за истраживање кварк-глуонске плазме, а на предавању у Пароброду ће посетиоцима приближити тему свог значајног истраживања.

Са својим тимом, др Ђорђевић проучава ново стање материје – кварк-глуонску плазму, чије је постојање доказано тек пре десетак година у експериментима на акцелератору у Брукхејвену у САД и Великом сударачу хадрона у ЦЕРН-у код Женеве. 

Ово је други грант Европског истраживачког савета (ERC) који стиже у Србију. ERC грантови су доступни српским истраживачима, јер је Србија чланица европског оквирног програма за финансирање науке – Хоризонт 2020.

Докторка Ђорђевић је дипломирала на Физичком факултету у Београду. Након тога, докторирала је на Колумбија Универзитету у Њујорку, а своја истраживања у области нуклеарне физике наставила је у Охају. Међутим, упркос бројним признањима и успешној каријери у Америци, одазвала се на позив Института за физику, и пре шест година вратила у Србију.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs