На неколико београдских локација, од 23. септембра до 23. октобра, шесту годину заредом, одржава се манифестација art+science. Током манифестације, биће представљени радови домаћих и страних уметника настали под менторством или у сарадњи са научницима, са циљем успостављања новог модела повезивања и представљања науке и уметности.

Тешко је прецизирати где се све вештачка интелигенција данас налази и где се све с њом можемо срести, али једно је сигурно: она више не представља питање будућности. Дубоко је инволвирана у разнородне технологије новије генерације којима смо свакодневно окружени, поседујући истовремено и невероватан потенцијал за даљи развој и примену.

Идеја програма Светови вештачке интелигенције у оквиру пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције – AI Lab, подржаног кроз ЕУ програм Креативна Европа, јесте суштинско, критичко и креативно сагледавање вештачке интелигенције, која својом појавом и применом ствара и побуђује и узбуђење и стрепњу, у зависности од перспективе, знања и разумевања посматрача. Широки приступ овом феномену могућ је захваљујући учешћу великог броја домаћих и међународних уметника и научних истраживача који делују на широком пољу укрштања науке и уметности, са фокусом на вештачкој интелигенцији.

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА И ДРУШТВЕНИ ПРОБЛЕМИ

Овогодишња селекција доноси радове који анализирају вештачку интелигенцију и баве се односом људи и машина, као и оне који су посвећени климатским променама коришћењем вештачке интелигенције: сви они су фокусирани на нека од горућих планетарних и друштвених проблема.

Вођен као искуство које ствара уметнички интерфејс између података и људског покрета, рад Co(AI)xistence визуелне уметнице из Париза Жистин Емар, креира искуство у коме људско биће и робот покушавају да дефинишу нове моделе коегзистенције у свету.

Више дела је посвећено критичним и моралним апсектима савремених друштвених проблема, па се тако рад Анатомија Фатберга групе аутора бави загађењем Дунава, освешћујући наш комплексан однос са отпадом и његовим последицама по околину. Са друге стране, рад Skeens шпанске уметнице Елисе Квесте представља покушај да изађемо на крај са огромном количином података које алгоритми вештачке интелигенције генеришу као наш дигитални идентитет.

Фото: Иван Зупанц

БИНЕМА аутора Марка Милића је победнички пројекат националне art+science AI Lab селекције за 2021, реализован у сарадњи са пројектом вештачке интелигенције Clean CaDET, финансираним од стране Фонда за науку Републике Србије. БИНЕМА је дугорочни пројекат проучавања савременог плеса као појаве у научном контексту, који комбинује уметнички, научни и лични интерес у истраживању савремености и темпоралности плеса.

„Уметници, ауторски мултидисциплинарни тимови и бројни екстерни сарадници представљених пројеката нам омогућавају алтернативне, али истинске погледе. Истинске, зато што су засновани на чињеницама, резултатима и постојећем знању, а алтернативне зато што теже критичком промишљању и доживљају света из ненаметнуте већ отворене и независно креиране перспективе“, наводи Добривоје Лале Ерић, селектор art+science програма. Жеља нам је да инспиришемо посетиоце и виртуелне пратиоце на размишљање о супертехнологији која нас стално прати, али и која је корак испред у много чему, додаје Ерић.

Публику очекује и разноврстан пратећи програм који чине едукативне радионице за основце и средњошколце, мастерклас предавања за студенте, перформанси, вођене туре, разговори и јавне дебате. Сви наведени програми су бесплатни и отворени за јавност, уз праћење и поштовање актуелних епидемиолошких мера.

 

Више о програму видети на:

http://artandscience.rs

https://ars.electronica.art/ailab/en/

подели