Од 7. маја до 1. јуна, Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ већ девету годину организују манифестацију Мај месец математике, овога пута у виртуелном формату услед ванредних околности, а главни програм, уместо у јавном простору, одвија се на сајту m3.rs

Центар за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ организује, девету годину заредом, највећу националну научнопопуларну манифестацију под називом М3 – Мај месец математике, од 7. маја до 1. јуна, први пут у виртуелном простору, a њени виртуелни садржаји намењени су свим генерацијама.

Тема овогодишње манифестације, „Математика у покрету“, подразумева истраживање математичких поставки помоћу сопствених чула, кретања и интеракције са светом који нас окружује. Ово је уједно и јединствена прилика да направимо осврт на тренутно стање смањених интеракција и ограниченог кретања. Као и претходних година, циљ нам је да прикажемо значај математике, њену свестраност, повезаност са другим наукама и да допремо до сваког заинтересованог појединца, као и да пробудимо истраживачки дух који се крије у сваком од нас.

Уместо доласка у јавне просторе, главни програм се може „посетити“ на сајту: m3.rs. Као и претходних година, и овог пута за посетиоце су припремљене радионице, научнопопуларна предавања и виртуелне туре тродимензионалних модела експоната.

Ова година је посебна и по томе што први пут у Србији славимо Међународни дан жена у математици – 12. мај. Управо са тим циљем организујемо Научни кафе „И математика је женског рода“, који ће се одвијати у два онлајн сусрета, 12. и 26. маја, у 18 часова.

Само дан након првог Научног кафеа, 13. маја, очекује нас филм Тајна површине, посвећен Марјам Мирзахани, првој жени добитници Филдсове медаље. У сарадњи са Залафилмом, посетиоцима ће бити омогућен „слободан улаз“ на филм регистрацијом на линку.

Ове године повезујемо математику и плес, учионицу и TikTok. Сви заинтересовани имаће прилику да заталасају свет својим покретима на апликацији TikTok и отплешу математичку формулу.

Самој манифестацији претходио је јавни позив упућен свим наставницима, учитељима и популаризаторима математике, који су и ове године представили алгебрy и геометријy на нов, неочекиван начин и уписали оригиналне и забавне онлајн садржаје на М3 мапу Србије.

За више информација, истражите: www.m3.rs

 

 

 

 

подели