U centru

Virtuelni DNK: Nauka u komšiluku

Prijavite se za prvi virtuelni dečji naučni kamp

Nakon sjajnog provoda tokom našeg DNK prošlog leta, svi smo se radovali novim šumskim avanturama i ovog letnjeg raspusta. Nažalost, zbog epidemije Kovida-19 morali smo da izmenimo planove.

Ekipa koja organizuje DNK već godinama se ne predaje lako! Okupili smo se (naravno virtuelno), mozgali, razmenili ideje i osmislili novi program – kako da i ovog raspusta deci ponudimo uzbudljivo naučno druženje!

Pa, dobro došli u prvi virtuelni Dečji naučni kamp!

Ovogodišnji virtuelni DNK je zakazan za nedelju od 3. do 7. avgusta, a pozvana su deca iz cele zemlje! Program je prvenstveno predviđen za decu osnovnoškolskog uzrasta, od završenog prvog do završenog osmog razreda, ali je otvoren i za zainteresovane istraživače do 18 godina.

Zbog toga što je ovo virtuelni program, prvi put nismo primorani da ograničimo broj učesnika – što nas bude više, biće zanimljivije i sve prijave će biti odobrene.

Deco, da biste učestvovali, potrebno je da volite nauku i istraživanja i da imate uređaj sa pristupom internetu, kao i društvenim mrežama i platformama koje ćemo koristiti tokom kampa (Viber, Instagram, YouTube).

Tema prvog virtuelnog DNK ovog leta će biti Nauka u komšiluku! Učesnici će svakoga dana imati priliku da se upuste u malu naučnu avanturu na različitu interesantnu temu. Svaki od pet dana kampa počeće virtuelnim okupljanjem tokom kojeg će sa učesnicima razgovarati stručnjaci za temu dana i ispričati im osnovne stvari o zadacima koje će imati. Učesnici će potom dobiti istraživački trag koji će voditi do zadatka, koji će voditi do iznenađenja, tj. novog otkrića o neposrednom okruženju u kom žive. Svaki dan ovi istraživački zadaci će decu uputiti u potragu za novim znanjima, možda u sopstvenom stanu, na terasi ili u najbližem parkiću (u kom slučaju je važno da mlađa deca imaju pratnju odraslih). Tokom potrage ćemo sve vreme komunicirati putem grupnog chata, razmenjivati ideje, tražiti odgovore na pitanja, deliti snimke, fotografije i audio-zapise prikupljenih podataka.

Svakoga dana u fokusu interesovanja će nam biti različita naučna tema kroz koju ćemo istražiti svoj komšiluk! Krećemo od meteorologije i astronomije, analiziramo dnevno i noćno nebo, onda idemo na biologiju i posmatramo ptice iz našeg komšiluka, pravimo pojilicu za njih, a istražujemo i biljni svet koji raste u našem komšiluku. Sve vreme otkrivamo i beležimo istoriju svog komšiluka pravim naučnim metodama! Tako da kroz ovu istraživačku DNK avanturu saznajemo i o nauci i o svom neposrednom okruženju!

Popodne poslednjeg dana (petak, 7. avgusta) će biti rezervisano za program uživo na Instagramu, tokom koga će deca moći da se uključe video-pozivom i našoj zajednici naučnih entuzijasta na mrežama predstave svoja otkrića i zaključke.

Kako prijaviti dete?

Svoje dete možete prijaviti isključivo putem ovog linka: http://science.mycpanel.rs/virtuelniDNK/

Formular za prijave sadrži kontakt podatke roditelja i deteta. Poslata prijava ne znači automatski prijem deteta na program. Na vašu e-mejl adresu uz potvrdu prijema će stići i dokument o saglasnosti za učešće deteta u virtuelnom DNK, koji treba da odštampate, potpišete, fotografišete ili skenirate i pošaljete nam nazad, i tek onda je prijava finalizovana.

Program je u potpunosti besplatan za sve učesnike.

Vidimo se na virtuelnom DNK. Jer nauka je super!

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs