У центру

Ванземаљски језици – ново издање ЦПН-а

Уколико пошаљемо поруку у свемир, да ли ће је ванземаљска бића примити? Хоће ли је разумети? Ванземаљски језици откривају како су филозофија, лингвистика, математика, наука и уметност утицале на креирање међузвезданих порука

Илустрација: Никола Кораћ

Питање које нас је одувек бескрајно интригирало: „Да ли смо сами у васиони?“, увек је праћено и оним другим, још сложенијим: „Ако живот ван Земље постоји, како бисмо комуницирали са њим?“

Научни писац Данијел Оберхаус, аутор најновијег издања Центра за промоцију науке, води читаоце у потрагу за ванземаљским језицима. Истражујући многобројне покушаје Земљана да током векова дођу до ванземаљаца, аутор поставља и нека питања на која још не постоје одговори:

– Уколико пошаљемо поруку у свемир, да ли ће је ванземаљска бића примити? Хоће ли је разумети?

– На ком језику ћемо ми говорити (а на ком они)?

– Да ли, осим универзалне граматике (коју је успоставио Ноам Чомски), постоји и граматика свемира?

Оберхаус, између осталог, читаоце упознаје и са идејом с краја деветнаестог века о комуникацији са Марсовцима уз помоћ Морзеове азбуке и огледала, са пројектима SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) и METI (Message to Extreterrstrial Intelligence), првим AI амбасадором међу звездама (Ела), који игра карте, прориче судбину и рецитује поезију, као и са многим другим занимљивостима.

Ванземаљски језици откривају како су филозофија, лингвистика, математика, наука и уметност утицале на креирање међузвезданих порука.

Од соларних огледала пројектованих за комуницирање са Марсовцима Морзеовом азбуком до фонографских записа и вештачке интелигенције којој је намењено да миленијумима лута космосом, сваки међузвездани комуникациони систем одражава научна знања и културни сензибилитет епохе која га је створила.

 

_____________

РАЗГОВОР О КЊИЗИ

Прва промоција најновијег издања Центра за промоцију науке Ванземаљски језици одржаће се онлајн, у среду, 3. фебруара, са почетком у 19 часова.

Путем следећег ЛИНКА пренос разговора о књизи Ванземаљски језици можете пратити уживо на Youtube каналу Центра за промоцију науке.

Учествују:

Др Машан Богдановски, преводилац књиге Ванземаљски језици

Професор на Одељењу за филозофију Филозофског факултета у Београду, где је и дипломирао. Тежиште његовог истраживања је на предмету теорија сазнања, а нарочито је заинтересован за емпиристичку традицију и историју епистемологије, са посебним нагласком на хеленистичку епистемологију и британски емпиризам. Објављује и у областима филозофије духа и религије.

Др Дарко Доневски, астрофизичар

Стипендиста италијанске владе у области космологије, у оквиру пројекта „Прашина у раном свемиру“. Докторирао је 2018. на Универзитету Екс-Марсељ, у Француској, са темом „Еволуција далеких галаксија“. Као стипендиста, боравио је на институтима у Лајдену (Холандија) и Тулузу (Француска). Основне студије завршио је на Универзитету у Новом Саду. Стални је сарадник часописа Елементи.

Модерира:

Иван Умељић, уредник издања

Руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију Центра за промоцију науке.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs